Bardzo kruchy, słodki i delikatny. Skorupka z żółtek nadaje
mu ciekawego smaku, a posypka z prażonych migdałów smacznie chrupie pod zębami.
Fajna alternatywa dla klasycznych kruchych ciasteczek.
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka
- szczypta soli
Skorupka:
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 100 g słupków migdałowych
Sposób przygotowania
- Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i rozcieramy je widelcem. Dodajemy cukier, śmietanę, żółtka i sól. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
- Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o wymiarach ok.25x25cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w temp. 180°C.
- Na suchej patelni podprażamy słupki migdałowe, aż się zarumienią.
- Skorupka: w czasie pieczenia ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa zbieleje.
- Po 10 min wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim masę żółtkową oraz posypujemy podprażonymi słupkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min, aż wierzch się lekko wysuszy. Kroimy zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń