wtorek, 2 kwietnia 2013

Mazurek ze skorupką

 

Bardzo kruchy, słodki i delikatny. Skorupka z żółtek nadaje mu ciekawego smaku, a posypka z prażonych migdałów smacznie chrupie pod zębami. Fajna alternatywa dla klasycznych kruchych ciasteczek.

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Skorupka:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100 g słupków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i rozcieramy je widelcem. Dodajemy cukier, śmietanę, żółtka i sól. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
  2. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o wymiarach ok.25x25cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w temp. 180°C.
  3. Na suchej patelni podprażamy słupki migdałowe, aż się zarumienią.
  4. Skorupka: w czasie pieczenia ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa zbieleje.
  5. Po 10 min wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim masę żółtkową oraz posypujemy podprażonymi słupkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min, aż wierzch się lekko wysuszy. Kroimy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...