niedziela, 31 marca 2013

Babka drożdżowa


 Babka drożdżowa to klasyczna babka. Nie wyobrażam sobie bez niej Świąt Wielkanocnych, a ten przepis wykorzystywała od zawsze moja Babcia. Jest puszysta i delikatna w smaku, a zatopione w niej rodzynki dodają jej słodyczy. Babka świetnie smakuje z masłem i cieplutkim mlekiem albo kakao nawet po tygodniu, jeśli dotrzyma ;)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy rozczyn - drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zostawiamy na chwilkę, dodajemy letnie mleko i dwie łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtka, szczyptę soli i bardzo starannie wyrabiamy ciasto (ciasto powinno odchodzić od ręki). Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie roztopione masło. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy rodzynki oprószone mąką i mieszamy.
  3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C  i pieczemy ciasto ok. 40min.
  5. Babkę pozostawiamy do przestudzenia i jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy dowolnym lukrem.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...