Babka drożdżowa to
klasyczna babka. Nie wyobrażam sobie bez niej Świąt Wielkanocnych, a
ten przepis wykorzystywała od zawsze moja Babcia. Jest
puszysta i delikatna w smaku, a zatopione w niej rodzynki dodają jej słodyczy. Babka
świetnie smakuje z masłem i cieplutkim mlekiem albo kakao nawet po tygodniu, jeśli
dotrzyma ;)
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g roztopionego masła
- 200 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy rozczyn - drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zostawiamy na chwilkę, dodajemy letnie mleko i dwie łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtka, szczyptę soli i bardzo starannie wyrabiamy ciasto (ciasto powinno odchodzić od ręki). Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie roztopione masło. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy rodzynki oprószone mąką i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C i pieczemy ciasto ok. 40min.
- Babkę pozostawiamy do przestudzenia i jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy dowolnym lukrem.
takie przepisy to ja rozumiem
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń