Ten przepis to przykład na
przygotowanie sześciu różnych babeczek na bazie jednego ciasta. To co znajduje
się w środku to tylko kwestia pomysłu. Ja dodałam rodzynki, żurawinę, orzechy
laskowe, kokos, mak i skórkę z mandarynki. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Długo
zachowuje świeżość, co powoduje, że każdego dnia smakuje równie dobrze.
Składniki
Ciasto:
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki kokosu
- 2 łyżki maku
- 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynki
Sposób przygotowania
- Ciasto: Ubijamy całe jaja dodając stopniowo cukier. Dalej ubijając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy na zmianę olej i wodę mineralną. Ubijamy chwilę do połączenia się składników.
- Ciasto rozlewamy do formy na sześć babeczek lub do sześciu osobnych foremek wysmarowanych masłem. Do każdej porcji dodajemy jeden składnik i mieszamy.
- Pieczemy ok. 35-40 min w temp. 180°C.
- Babeczki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy wg własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz