niedziela, 31 marca 2013

Babeczki


Ten przepis to przykład na przygotowanie sześciu różnych babeczek na bazie jednego ciasta. To co znajduje się w środku to tylko kwestia pomysłu. Ja dodałam rodzynki, żurawinę, orzechy laskowe, kokos, mak i skórkę z mandarynki. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Długo zachowuje świeżość, co powoduje, że każdego dnia smakuje równie dobrze.

Składniki

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynki

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Ubijamy całe jaja dodając stopniowo cukier. Dalej ubijając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy na zmianę olej i wodę mineralną. Ubijamy chwilę do połączenia się składników.
  2. Ciasto rozlewamy do formy na sześć babeczek lub do sześciu osobnych foremek wysmarowanych masłem. Do każdej porcji dodajemy jeden składnik i mieszamy.
  3. Pieczemy ok. 35-40 min w temp. 180°C.
  4. Babeczki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy wg własnego uznania.


 

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...