piątek, 15 marca 2013

Placek z jabłkami


Ciekawa i niebanalna wersja jabłecznika. Połówki jabłek ułożone na delikatnym jabłkowym musie, a to wszystko otulone kruchym ciastem. Ciasto podane z lodami waniliowymi tworzy niebiański deser, który po prostu rozpływa się w ustach.
 

Składniki

Ciasto kruche:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko

Mus jabłkowy i jabłka:

  • 6 jabłek
  • 100g białego cukru
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem.
  3. ¾ schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm i wykładamy nim dno tortownicy razem z brzegami na wysokość 1-2cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową. Pieczemy 10min w temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię i ponownie pieczemy, aż ciasto zmatowieje (ok.10min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w tortownicy. 
  4. Nie wyłączmy piekarnika, zmniejszamy jedynie temperaturę do 180°C.
  5. Mus jabłkowy: W czasie pieczenia ciasta myjemy i obieramy jabłka. Wycinamy z nich środkowy plaster zawierający gniazdo nasienne i odcinamy środek z gniazdem nasiennym. Resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy potarte jabłka z 70g białego cukru, aż powstanie gęsty mus.
  6. Jabłka: Połówki jabłek powstałe po wycięciu środkowego plastra nacinamy w plasterki, ale nie do końca, żeby połówki trzymały się razem.
  7. Na wypieczony spód wykładamy mus z jabłek. Na musie układamy ponacinane jabłka i posypujemy pozostałym białym cukrem i cynamonem.
  8. Resztę ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy większej niż średnica tortownicy. Przenosimy ciasto na wałku na wierzch jabłek. Dociskamy delikatnie do brzegów podpieczonego spodu. Pieczemy 40min w temp. 180°C.
  9. Ciasto po ostygnięciu wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.



 Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marka Łebkowskiego

1 komentarz:

  1. To jest mistrzowski placek! Samo ciasto jest słodziutkie i zamierzam je kiedyś wykorzystać do ciasteczek :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...