Ciekawa i niebanalna wersja jabłecznika. Połówki jabłek ułożone na delikatnym jabłkowym musie, a to wszystko otulone kruchym ciastem. Ciasto podane z lodami waniliowymi tworzy niebiański deser, który po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
Mus jabłkowy i jabłka:
- 6 jabłek
- 100g białego cukru
- szczypta cynamonu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
- Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem.
- ¾ schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm i wykładamy nim dno tortownicy razem z brzegami na wysokość 1-2cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową. Pieczemy 10min w temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię i ponownie pieczemy, aż ciasto zmatowieje (ok.10min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w tortownicy.
- Nie wyłączmy piekarnika, zmniejszamy jedynie temperaturę do 180°C.
- Mus jabłkowy: W czasie pieczenia ciasta myjemy i obieramy jabłka. Wycinamy z nich środkowy plaster zawierający gniazdo nasienne i odcinamy środek z gniazdem nasiennym. Resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy potarte jabłka z 70g białego cukru, aż powstanie gęsty mus.
- Jabłka: Połówki jabłek powstałe po wycięciu środkowego plastra nacinamy w plasterki, ale nie do końca, żeby połówki trzymały się razem.
- Na wypieczony spód wykładamy mus z jabłek. Na musie układamy ponacinane jabłka i posypujemy pozostałym białym cukrem i cynamonem.
- Resztę ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy większej niż średnica tortownicy. Przenosimy ciasto na wałku na wierzch jabłek. Dociskamy delikatnie do brzegów podpieczonego spodu. Pieczemy 40min w temp. 180°C.
- Ciasto po ostygnięciu wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marka Łebkowskiego
To jest mistrzowski placek! Samo ciasto jest słodziutkie i zamierzam je kiedyś wykorzystać do ciasteczek :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń