poniedziałek, 25 marca 2013

Tiramisu z mango


  
Owocowa wersja klasycznego kawowego tiramisu jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za kawą. Nie oznacza to jednak, że Ci którzy kawę lubią nie powinni zabierać się za ten deser. Absolutnie nie! To tiramisu nadaje się dla wszystkich miłośników kremowych puszystych deserów. Kremowość jest zachowana, jedynie słodycz kremu łamana jest przez kwaskowatość mango i cytryny, co dostarcza niepowtarzalnych doznań smakowych. Smacznego!

Składniki (na 2 duże porcje)

Krem:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix

Poncz:

  • 250 ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • podłużne biszkopty cukrowe (u mnie 18szt.)
  • mango

Sposób przygotowania

  1. Krem: Żółtka ucieramy z 1/3 cukru. Gdy cukier się rozpuści, a masa zbieleje dodajemy serek mascarpone. Chwilę miksujemy do połączenia się składników.
  2. Ubijamy śmietankę 30% ze śmietan-fixem.
  3. Ubijamy białka na puszystą pianę, dodajemy porcjami resztę cukru miksując po każdej porcji ok. 30 sekund. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.
  4. Do żółtek z serkiem dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy. Następnie dodajemy porcjami ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Możemy dosłodzić jeśli jest zbyt kwaśny.
  6. Mango myjemy, obieramy i kroimy na cienkie nieduże plasterki.
  7. Wykonanie: Biszkopty łamiemy na pół. Każdą połówkę zanurzamy na 1-2 sekundy w ponczu i układamy w pucharach jedną warstwę. Na biszkopty wykładamy 1/4 kremu. W krem wkładamy plasterki mango. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów i 1/4 porcji kremu. Na wierzchu deseru układamy plastry mango.
  8. Deser schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...