Owocowa wersja klasycznego
kawowego tiramisu jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za
kawą. Nie oznacza to jednak, że Ci którzy kawę lubią nie powinni zabierać się
za ten deser. Absolutnie nie! To tiramisu nadaje się dla wszystkich miłośników
kremowych puszystych deserów. Kremowość jest zachowana, jedynie słodycz kremu
łamana jest przez kwaskowatość mango i cytryny, co dostarcza niepowtarzalnych
doznań smakowych. Smacznego!
Składniki (na 2 duże porcje)
Krem:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 śmietan-fix
Poncz:
- 250 ml wody
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- podłużne biszkopty cukrowe (u mnie 18szt.)
- mango
Sposób przygotowania
- Krem: Żółtka ucieramy z 1/3 cukru. Gdy cukier się rozpuści, a masa zbieleje dodajemy serek mascarpone. Chwilę miksujemy do połączenia się składników.
- Ubijamy śmietankę 30% ze śmietan-fixem.
- Ubijamy białka na puszystą pianę, dodajemy porcjami resztę cukru miksując po każdej porcji ok. 30 sekund. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.
- Do żółtek z serkiem dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy. Następnie dodajemy porcjami ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy.
- Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Możemy dosłodzić jeśli jest zbyt kwaśny.
- Mango myjemy, obieramy i kroimy na cienkie nieduże plasterki.
- Wykonanie: Biszkopty łamiemy na pół. Każdą połówkę zanurzamy na 1-2 sekundy w ponczu i układamy w pucharach jedną warstwę. Na biszkopty wykładamy 1/4 kremu. W krem wkładamy plasterki mango. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów i 1/4 porcji kremu. Na wierzchu deseru układamy plastry mango.
- Deser schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
sprobuje!
OdpowiedzUsuń