SPIS PORAD
- Kąpiel wodna
- Karmel
- Pieczenie w kąpieli wodnej
- Syrop cukrowy
1. KĄPIEL WODNA
Czekoladę można
rozpuścić w kąpieli wodnej na dwa sposoby:
Na parze
- Wówczas umieszczamy miskę (najlepiej szklaną, ale może być także metalowa) z połamaną czekoladą na garnku z gorącą wodą.
- W garnku zagotowujemy wodę (w ilości takiej, aby po nałożeniu miski nie dotykała ona tafli wody). Garnek z wodą zdejmujemy z palnika i nakładamy na niego miskę z połamaną czekoladą. Pozostawiamy na kilka minut bez mieszania, a następnie mieszamy.
W wodzie
- Jest to szybsza metoda, w której miskę z połamaną czekoladą umieszczamy w garnku z gorącą wodą.
- W garnku zagotowujemy wodę (w ilości takiej, aby miska po włożeniu zagłębiła się na ok. ¾ wysokości). Garnek z wodą zdejmujemy z palnika i wkładamy do niego miskę z połamaną czekoladą. Pozostawiamy na kilka minut bez mieszania, a następnie mieszamy.
Ważne jest, aby w żadnym ze sposobów nie podgrzewać ponownie garnka z wodą
i, aby nie dopuścić do dostania się wody do czekolady. Może to spowodować
powstanie grudek i ścięcie się czekolady!
2. KARMEL
Puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy
ok. 2 - 2,5 h, a następnie studzimy.
Otwieramy dopiero po ostudzeniu, żeby karmel nie
wybuchł! 3. PIECZENIE W KĄPIELI WODNEJ
Sposób ten polega na pieczeniu deserów umieszczając
formę z deserem w większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą (większa blaszka
lub naczynie żaroodporne). W kąpieli wodnej piecze się delikatne desery, takie jak
serniki czy budynie. Kąpiel wodna zapobiega wysychaniu deserów oraz ich
przypaleniu.
Piec w kąpieli wodnej można na dwa sposoby:
- Formę z deserem wstawiamy do większego naczynia, do którego wlewamy gorącą wodę do ok. 2/3 wysokości formy i razem wstawiamy do piekarnika.
- Formę z deserem wstawiamy normalnie do piekarnika, jednak na ruszcie poniżej umieszczamy naczynie o dużej powierzchni wypełnione gorącą wodą. Pieczemy razem.
4. SYROP CUKROWY
Syrop cukrowy to stężony roztwór cukru w wodzie. Przygotowuje się go z cukru
rozpuszczonego w wodzie w proporcji 1:1, np. 100 g cukru na 100 ml wody.
Przygotowanie
- Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty.
- Gotowy syrop przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce do kilku tygodni lub przygotowujemy go w potrzebnej nam ilości.
ale fajny przepis
OdpowiedzUsuń