Porady


SPIS PORAD

  1. Kąpiel wodna
  2. Karmel
  3. Pieczenie w kąpieli wodnej
  4. Syrop cukrowy

  • 1. KĄPIEL WODNA

Kąpiel wodna jest to sposób pośredniego ogrzewania produktów lub potraw. Jest wykorzystywana przy roztapianiu czekolady, masła lub przygotowywaniu masy z żółtek. Polega na umieszczeniu mniejszego garnka z produktem lub potrawą w większym garnku wypełnionym gorącą wodą.

Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej na dwa sposoby:

Na parze

  1. Wówczas umieszczamy miskę (najlepiej szklaną, ale może być także metalowa) z połamaną czekoladą na garnku z gorącą wodą.
  2. W garnku zagotowujemy wodę (w ilości takiej, aby po nałożeniu miski nie dotykała ona tafli wody). Garnek z wodą zdejmujemy z palnika i nakładamy na niego miskę z połamaną czekoladą. Pozostawiamy na kilka minut bez mieszania, a następnie mieszamy.

W wodzie

  1. Jest to szybsza metoda, w której miskę z połamaną czekoladą umieszczamy w garnku z gorącą wodą.
  2. W garnku zagotowujemy wodę (w ilości takiej, aby miska po włożeniu zagłębiła się na ok. ¾ wysokości). Garnek z wodą zdejmujemy z palnika i wkładamy do niego miskę z połamaną czekoladą. Pozostawiamy na kilka minut bez mieszania, a następnie mieszamy.
Ważne jest, aby w żadnym ze sposobów nie podgrzewać ponownie garnka z wodą i, aby nie dopuścić do dostania się wody do czekolady. Może to spowodować powstanie grudek i ścięcie się czekolady!


  • 2. KARMEL


Puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy ok. 2 - 2,5 h, a następnie studzimy.
Otwieramy dopiero po ostudzeniu, żeby karmel nie wybuchł!


  • 3. PIECZENIE W KĄPIELI WODNEJ

Sposób ten polega na pieczeniu deserów umieszczając formę z deserem w większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą (większa blaszka lub naczynie żaroodporne). W kąpieli wodnej piecze się delikatne desery, takie jak serniki czy budynie. Kąpiel wodna zapobiega wysychaniu deserów oraz ich przypaleniu.

Piec w kąpieli wodnej można na dwa sposoby:
  1. Formę z deserem wstawiamy do większego naczynia, do którego wlewamy gorącą wodę do ok. 2/3 wysokości formy i razem wstawiamy do piekarnika.
  2. Formę z deserem wstawiamy normalnie do piekarnika, jednak na ruszcie poniżej umieszczamy naczynie o dużej powierzchni wypełnione gorącą wodą. Pieczemy razem.
 
  • 4. SYROP CUKROWY

Syrop cukrowy to stężony roztwór cukru w wodzie. Przygotowuje się go z cukru rozpuszczonego w wodzie w proporcji 1:1, np. 100 g cukru na 100 ml wody.

Przygotowanie
  1. Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty.
  2. Gotowy syrop przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce do kilku tygodni lub przygotowujemy go w potrzebnej nam ilości.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...