poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą


  
Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Tym razem tarta klasyczna z ciasta kruchego. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatną piersią kurczaka nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. 

Składniki

Tarta:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli

Masa:

  • 1 pierś z kurczaka
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 130 g sera feta
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Tarta: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy 30cm (wylepiając brzegi na wysokość ok. 1 cm). Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 min w temp. 200°C. Następnie zdejmujemy folię z tarty i pieczemy kolejne 5-10 min.
  3. Masa: W czasie pieczenia spodu przygotowujemy masę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej opłukany szpinak i przesmażamy go przez 3-4 minuty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Pomidory suszone kroimy w większe kawałki, ser feta w kosteczkę.
  6. W misce rozbijamy śmietankę z jajkami, dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz połowę fety. Doprawiamy do smaku.
  7. Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy resztą sera feta i pieczemy 25-30 min w temp. 180°C.

 


22 komentarze:

  1. Wszystkie składniki baardzo lubię, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Bardzo ciekawe połączenie :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjątkowo smacznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. baardzo dobra:)prezentuje się swietnie a smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj wypróbowałam:) Rewelacyjna!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na "6 +"
    Tarta prosta do zrobienia (nawet ja dałam radę zrobić ) a do tego jest przepyszna :-)
    Polecam !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, na jaką średnicę formy są to składniki? Pzdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartę piekłam w formie o średnicy 30cm.

      Usuń
  8. Super przepis jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy do ciasta na tartę dodajemy na pewno 2 jajka? Mi się jakoś bardzo lepiące zrobiło a dodałem już trochę mąki więcej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno 2 jajka. Ważne jest także by masło było zimne, wtedy ciasto ładnie się zagniata. A w przypadku lepiącego ciasta można je zostawić na dłużej w lodówce po zagnieceniu.
      Mąki najlepiej nie dodawać za dużo, bo ciasto wyjdzie zbyt twarde.
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. idealna tarta, pięknie wygląda, dobrze smakuje, prosta w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  11. a moje ciasto nie wyroslo - nie wiem co moglo byc przyczyna. mimo to tarta pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem to kruche ciasto niespecjalnie wyrasta, więc chyba tak powinno być. Ważne, że jest pyszna :)

      Usuń
  12. Czy mogę spód podpiec rano a kilka godzin pozniej dolozyc
    farsz i dopiec do konca?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tez tak zrobiłam, mam już spód a resztę wstawię do pieca jak wróci mąż; )

    OdpowiedzUsuń
  14. tarta jest straszna. nie trzyma się kupy, rozlewa. nie da się jej ukroić bo wszystko się rozpada. robiłam wszystko według Pani przepisu (wielokrotnie sprawdzane)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może szpinak był zbyt wilgotny? Ja teraz trzymam go troszeczkę dłużej na patelni by nie miał tyle wody. Też mi się raz rozwalała ale to przez szpinak.

      Usuń
  15. Jest pyszna!!!!! moj mąż ja uwielbia, dlatego dzisiaj na obiad właśnie tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chciałam zapytać po co dodaje się cukier puder do słonej tarty???
    i jeszcze jedno pytanie czy może być szpinak mrożony?

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje ulubione składniki, to nie może się nie udać! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. co moge dodac zamiast smietanki/??:( mam w lodowce tylko mleko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...