czwartek, 23 maja 2013

Babka Zebra


Babka Zebra to pyszne ekspresowe śmietankowo – czekoladowe ciasto. Nadaje się do kawy, do herbaty, jak również na śniadanie. Świetnie smakuje z mlekiem lub z kakao, na ciepło lub na zimno. Jest pulchniutka, po prostu idealna na każdą okazję.

Składniki

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Ubijamy całe jaja dodając stopniowo cukier. Dalej ubijając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy na zmianę olej i wodę mineralną. Ubijamy chwilę do połączenia się składników.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na zmianę porcjami - raz jasne, raz ciemne – do formy wysmarowanej masłem.
  3. Pieczemy ok. 35-40 min w temp. 180°C.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...