Babka Zebra to pyszne ekspresowe śmietankowo – czekoladowe
ciasto. Nadaje się do kawy, do herbaty, jak również na śniadanie. Świetnie
smakuje z mlekiem lub z kakao, na ciepło lub na zimno. Jest pulchniutka, po
prostu idealna na każdą okazję.
Składniki
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Ubijamy całe jaja dodając stopniowo cukier. Dalej ubijając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy na zmianę olej i wodę mineralną. Ubijamy chwilę do połączenia się składników.
- Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na zmianę porcjami - raz jasne, raz ciemne – do formy wysmarowanej masłem.
- Pieczemy ok. 35-40 min w temp. 180°C.
Cudowna.Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńno super napisane
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń