czwartek, 9 maja 2013

Muffinki owsiane z jabłkiem i bakaliami

Puszyste, wilgotne babeczki pełne witamin i zdrowia.

Składniki

Suche:

  • 250 g mąki
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów owsianych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego

Mokre:

  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania

  1. Suche: Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki. Orzechy i migdały siekamy. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce łącznie z jabłkiem i orzechami.
  2. Mokre: W drugiej misce łączymy składniki mokre krótko ubijając.
  3. Składniki mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy do połączenia się składników, mogą pozostać grudki (nie należy zbyt długo mieszać ciasta, bo muffinki wyjdą suche i zbite).
  4. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 180°C.
  5. Smacznego!

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...