poniedziałek, 20 maja 2013

Bezowa krówka z migdałami



Ciasto dla miłośników karmelu i prażonych migdałów. Kruche placki bezowe dodają mu finezji, a masa karmelowa idealnie je łączy. Ciasto wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie, smaki uzupełniają się pozostawiając delikatną słodycz na języku.

Składniki

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszka do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa krówkowa:

  • duża puszka karmelu 530g (gotowego lub z tego przepisu: karmel)
  • 300 g masła
  • 150 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekaną margarynę i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i sól i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas robienia bezy.
  2. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier z cukrem waniliowym po każdej porcji ubijając ok. 30 sekund. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 2 - 3 minuty, aż powstanie lśniąca sztywna piana.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy części. Każdą częścią wykładamy blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia. (Jeśli nie mamy trzech jednakowych blaszek możemy ciasto rozłożyć tylko na papierze do pieczenia, a następnie po upieczeniu jednego placka piec następny na tej samej blaszce).
  4. Na każdym placku rozsmarowujemy 1/3 bezy. Placki pieczemy 20-25 minut w temp. 160°C.
  5. Masa krówkowa: Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia, uważamy, aby się nie przypaliły.
  6. Masło ucieramy na puszysta masę, a następnie stopniowo dodajemy karmel cały czas ucierając. Do masy karmelowej dodajemy połowę uprażonych płatków migdałowych i delikatnie mieszamy.
  7. Masą przekładamy ostudzone placki. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy resztą płatków migdałowych.
  8. Smacznego!




19 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bajecznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda bajecznie... krówka to jeden z moich ulubionych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli nie mogę upiec wszystkich placków na raz to czy czekając piana mi nie opadnie? Czy też posmarowac pianę placki i niech tak czekają, ale czy wtedy nie rozmiękną? Brak szczegółów technicznych? Duża puszka masy kajmakowej to jaka? 400 czy 500 dkg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja posmarowałam przygotowane placki od razu pianą z białek i nie rozmiękły (piana nie jest aż tak mokra), piana też nie opadła podczas oczekiwania.
      Jeśli chodzi o masę kajmakową to użyłam puszki 530g.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ja odrazu daje migdaly do pieczenia na piane. A do masy daje lyzke wodki masa jest smacza i nie taka slodka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba chodzi o kajmak a nie o karmel, bo to coś zupełnie innego w smaku i konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale przepis ciekawy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robie to ciasto czesto , jest super tylko ja daje migdaly nie prażone poproatu sype na mase bo tak znam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. 58 year-old Web Developer II Perry Tomeo, hailing from Alexandria enjoys watching movies like Melancholia and Graffiti. Took a trip to Durham Castle and Cathedral and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. na na tej stronie internetowej

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Już robiłam kilka razy, rewelacja. Tylko masa mi się za każdym razem siarzy nie wiem dlaczego i zawsze muszę ją ratować, ale jest tak pyszne że po raz kolejny będę robić

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  12. Czyli najpierw pieczemy kruche blaty a później blaty z bezą

    OdpowiedzUsuń
  13. I czy na bezie jak się nałoży masę nic się nie stanie nie opadnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...