Delikatnie
bąbelkowy deser na poprawę nastroju. Brzoskwinie z szampanem tworzą bardzo
smaczną kompozycję, wbrew przeświadczeniu, że do szampana najbardziej pasują
truskawki. Smak szampana nie jest dominujący, jednak kusi zapachem.
Składniki
- butelka słodkiego szampana (0,7 l)
- puszka brzoskwiń
- 4 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania
- Żelatynę zalewamy pół szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie wstawiamy naczynie z żelatyną do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
- Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do miski, dodajemy sok z brzoskwiń cały czas mieszając. (Ważne jest, aby dodać sok do żelatyny, ponieważ w odwrotnej kolejności żelatyna bardzo szybko się zetnie w połączeniu z zimnym sokiem). Na końcu dodajemy szampana i mieszamy. Odstawiamy do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
- Brzoskwinie z puszki kroimy w plasterki lub kostkę.
- W pucharkach układamy warstwami brzoskwinie i szampańską galaretkę. Dekorujemy plasterkami brzoskwiń i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Smacznego!
super deserek.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania. Ten deser smakuje rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń