poniedziałek, 13 maja 2013

Szampański deser - brzoskwinie w galaretce z szampana

  
Delikatnie bąbelkowy deser na poprawę nastroju. Brzoskwinie z szampanem tworzą bardzo smaczną kompozycję, wbrew przeświadczeniu, że do szampana najbardziej pasują truskawki. Smak szampana nie jest dominujący, jednak kusi zapachem. 

Składniki

  • butelka słodkiego szampana (0,7 l)
  • puszka brzoskwiń
  • 4 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Żelatynę zalewamy pół szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie wstawiamy naczynie z żelatyną do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
  2. Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do miski, dodajemy sok z brzoskwiń cały czas mieszając. (Ważne jest, aby dodać sok do żelatyny, ponieważ w odwrotnej kolejności żelatyna bardzo szybko się zetnie w połączeniu z zimnym sokiem). Na końcu dodajemy szampana i mieszamy. Odstawiamy do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
  3. Brzoskwinie z puszki kroimy w plasterki lub kostkę.
  4. W pucharkach układamy warstwami brzoskwinie i szampańską galaretkę. Dekorujemy plasterkami brzoskwiń i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  5. Smacznego!

 

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...