sobota, 11 maja 2013

Lekki biszkopt z masą jogurtową i brzoskwiniami

 
Lekkie orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni. 

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 800 g jogurtu greckiego

Poncz:

  • 100 ml wody
  • sok z pół cytryny
  • łyżka cukru

Dodatkowo:

  • brzoskwinie z puszki
  • galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  2. Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
  3. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w blaszce (21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Masa jogurtowa: Galaretki rozpuszczamy w połowie gorącej wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurt grecki i dokładnie mieszamy.
  5. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku.
  6. Biszkopt kroimy na pół na dwa blaty.
  7. Wykonanie: Dolny blat pozostawimy w blaszce, nasączamy połową ponczu, wykładamy na niego masę jogurtową (zostawiamy trochę masy na wierzch) i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Biszkopt nasączamy drugą połową ponczu i wykładamy na niego resztę masy jogurtowej.
  8. Brzoskwinie z puszki kroimy w plasterki i rozkładamy na wierzchu ciasta. Zalewamy je galaretką rozpuszczoną w szklance gorącej wody.
  9. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na noc.
  10. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite połączenie biszkopta z lekką masą jogurtową - wypróbowaliśmy i polecamy:) U nas nieco zmodyfikowana wersja, tzn. niezawodny biszkopt bez proszku do pieczenia i galaretka na soku brzoskwiniowym, który często się u nas marnował. A oto efekt tych modyfikacji:

    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/03/lekki-biszkopt-z-brzoskwiniami-z-masa.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kompozycja smakowa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...