Lekkie orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka cukru pudru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 3 galaretki truskawkowe
- 800 g jogurtu greckiego
Poncz:
- 100 ml wody
- sok z pół cytryny
- łyżka cukru
Dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki
- galaretka brzoskwiniowa
Sposób przygotowania
- Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
- Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w blaszce (21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Masa jogurtowa: Galaretki rozpuszczamy w połowie gorącej wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurt grecki i dokładnie mieszamy.
- Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku.
- Biszkopt kroimy na pół na dwa blaty.
- Wykonanie: Dolny blat pozostawimy w blaszce, nasączamy połową ponczu, wykładamy na niego masę jogurtową (zostawiamy trochę masy na wierzch) i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Biszkopt nasączamy drugą połową ponczu i wykładamy na niego resztę masy jogurtowej.
- Brzoskwinie z puszki kroimy w plasterki i rozkładamy na wierzchu ciasta. Zalewamy je galaretką rozpuszczoną w szklance gorącej wody.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na noc.
- Smacznego!
Bardzo smakowite połączenie biszkopta z lekką masą jogurtową - wypróbowaliśmy i polecamy:) U nas nieco zmodyfikowana wersja, tzn. niezawodny biszkopt bez proszku do pieczenia i galaretka na soku brzoskwiniowym, który często się u nas marnował. A oto efekt tych modyfikacji:
OdpowiedzUsuńhttp://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/03/lekki-biszkopt-z-brzoskwiniami-z-masa.html
takie ciastko to ja lubie
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń