Super
kremowy, lekki torcik. Kremowo – jogurtowa masa truskawkowa na kruchym spodzie
oblana kwaskowatym, naturalnym musem smakuje wspaniale.
Polecam jako owocowe orzeźwienie na letnie dni.
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 100 g masła
Masa truskawkowa:
- 750 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g cukru
- 800 g jogurtu naturalnego
- 400 ml śmietanki 30%
- 30 g żelatyny (6 łyżeczek)
Polewa truskawkowa:
- 200 g musu truskawkowego (odłożonego z masy truskawkowej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
- Spód: Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy masło i wyrabiamy. Powstaje sypka, tłusta masa. Masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożone papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Tortownicę wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
- Masa truskawkowa: Truskawki miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 200 g odkładamy na polewę.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.
- W garnuszku zagotowujemy pół szklanki śmietanki 30% i odstawiamy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Do musu truskawkowego dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w śmietance, dokładnie mieszamy.
- Ubijamy resztę śmietanki 30% i dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy.
- Przygotowaną masę truskawkową wykładamy na wcześniej przygotowany schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki.
- Polewa truskawkowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej.
- Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej odłożony mus truskawkowy cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wylewamy na wierzch tortu.
- Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Smacznego!
To ciasto musi być wspaniałe, szczególnie w takie ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń