sobota, 18 maja 2013

Lekki torcik truskawkowy


Super kremowy, lekki torcik. Kremowo – jogurtowa masa truskawkowa na kruchym spodzie oblana kwaskowatym, naturalnym musem smakuje wspaniale. Polecam jako owocowe orzeźwienie na letnie dni.

Składniki

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła

Masa truskawkowa:

  • 750 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 30 g żelatyny (6 łyżeczek)

Polewa truskawkowa:

  • 200 g musu truskawkowego (odłożonego z masy truskawkowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Spód: Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy masło i wyrabiamy. Powstaje sypka, tłusta masa. Masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożone papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Tortownicę wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
  2. Masa truskawkowa: Truskawki miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 200 g odkładamy na polewę.
  3. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.
  4. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki śmietanki 30% i odstawiamy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Do musu truskawkowego dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w śmietance, dokładnie mieszamy.
  6. Ubijamy resztę śmietanki 30% i dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy.
  7. Przygotowaną masę truskawkową wykładamy na wcześniej przygotowany schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki.
  8. Polewa truskawkowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej.
  9. Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej odłożony mus truskawkowy cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wylewamy na wierzch tortu.
  10. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  11. Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...