piątek, 3 maja 2013

Sernik na orzechowym spodzie

 

Aksamitny sernik o delikatnym posmaku orzechowym jest wspaniałym pomysłem na deser. Kremowa masa serowa na orzechowym spodzie, pokryta polewą z białej czekolady rozpływa się w ustach za każdym razem pozostawiając niedosyt. Orzechowy spód dodaje sernikowi charakteru, sprawiając, że smakuje wybornie. Naprawdę polecam, zwłaszcza, że jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.

Składniki 

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • cukier waniliowy

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania

  1. Spód: Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy mielone orzechy, cukier, masło i wyrabiamy. Powstaje tłusta sypka masa. Masę wykładamy na dno blaszki (21x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Pieczemy ok. 10-15 min w temp. 175°C.
  2. Masa serowa: W czasie pieczenia spodu ubijamy całe jajka z cukrem, następnie dodajemy stopniowo ser i śmietanę i chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy przesiany budyń z mąką i delikatnie mieszamy.
  3. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 1 godz. w temp. 175°C. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie wierzch patyczkiem (nie wbijamy patyczka w sernik, bo nie jest to miarodajne) - wierzch ma być sztywny, a jeśli jest dalej płynny wydłużamy czas pieczenia. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (usuwając kąpiel wodną), a następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  4. Polewa: Pokruszoną białą czekoladę przekładamy do szklanej miski, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na ostudzony sernik.
  5. Sernik wkładamy do lodówki co najmniej na 12 godz., a najlepiej na noc, po tym czasie zyskuje najlepszy smak.
  6. Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie jakiego sera Pani użyła ? sernik wygląda jak ptasie mleczko, bardzo delikatnie i ten kolor waniliowy ! muszę upiec podobny, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam twarogu sernikowego z wiaderka z Lidla.
      Zachęcam do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  2. uwielbiam serniki i ten wygląda i zapewne smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik jest PRZEPYSZNY!! Na stałe zagościł w mojej książce kucharskiej:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także wpisałam przepis do swojego zeszytu. Sernik przepyszny, prosty w wykonaniu i mniej kaloryczny niż wiele innych serników.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja teraz będę piekła.Użyłam twarogu sernikowogo President.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można polewą użyć na schłodzona masę mascarpone z śmietanką?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda ten sernik jestem bardzo ciekawa jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...