Aksamitny
sernik o delikatnym posmaku orzechowym jest wspaniałym pomysłem na deser.
Kremowa masa serowa na orzechowym spodzie, pokryta polewą z białej czekolady
rozpływa się w ustach za każdym razem pozostawiając niedosyt. Orzechowy spód dodaje
sernikowi charakteru, sprawiając, że smakuje wybornie. Naprawdę polecam,
zwłaszcza, że jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 200 g śmietany 18%
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki
- cukier waniliowy
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 2 - 3 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania
- Spód: Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy mielone orzechy, cukier, masło i wyrabiamy. Powstaje tłusta sypka masa. Masę wykładamy na dno blaszki (21x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Pieczemy ok. 10-15 min w temp. 175°C.
- Masa serowa: W czasie pieczenia spodu ubijamy całe jajka z cukrem, następnie dodajemy stopniowo ser i śmietanę i chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy przesiany budyń z mąką i delikatnie mieszamy.
- Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 1 godz. w temp. 175°C. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie wierzch patyczkiem (nie wbijamy patyczka w sernik, bo nie jest to miarodajne) - wierzch ma być sztywny, a jeśli jest dalej płynny wydłużamy czas pieczenia. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (usuwając kąpiel wodną), a następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Polewa: Pokruszoną białą czekoladę przekładamy do szklanej miski, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na ostudzony sernik.
- Sernik wkładamy do lodówki co najmniej na 12 godz., a najlepiej na noc, po tym czasie zyskuje najlepszy smak.
- Smacznego!
Bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie jakiego sera Pani użyła ? sernik wygląda jak ptasie mleczko, bardzo delikatnie i ten kolor waniliowy ! muszę upiec podobny, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżyłam twarogu sernikowego z wiaderka z Lidla.
UsuńZachęcam do wypróbowania przepisu.
uwielbiam serniki i ten wygląda i zapewne smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńSernik jest PRZEPYSZNY!! Na stałe zagościł w mojej książce kucharskiej:-)
OdpowiedzUsuńJa także wpisałam przepis do swojego zeszytu. Sernik przepyszny, prosty w wykonaniu i mniej kaloryczny niż wiele innych serników.
OdpowiedzUsuńA ja teraz będę piekła.Użyłam twarogu sernikowogo President.
OdpowiedzUsuńCzy można polewą użyć na schłodzona masę mascarpone z śmietanką?
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten sernik jestem bardzo ciekawa jego smaku
OdpowiedzUsuńniesamowity przepis
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńbez rodzynek.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń