niedziela, 28 kwietnia 2013

Tort migdałowo - kawowy

 Wspaniały tort na każdą okazję. Idealny na przyjęcie jak i do popołudniowej kawy. Puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. Łączy w sobie delikatny smak migdałowego kremu z pobudzającą kawą oraz orzeźwiającymi owocami w galaretce. Banany, kawa, migdały – pychota!

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa migdałowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g zmielonych migdałów

Poncz:

  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 3 banany (lub inne dowolne owoce)
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  2. Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
  3. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Masa migdałowa: Serek mascarpone krótko ucieramy, a następnie wlewamy do niego wolnym strumieniem śmietankę cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy na puszystą i sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy.
  5. Poncz: Kawę zalewamy szklanką gorącej wody, słodzimy i studzimy.
  6. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy 1/3 ponczu i rozkładamy na nim połowę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta, nasączamy 1/3 ponczu i rozkładamy resztę masy (zostawiając kilka łyżek na boki i wierzch tortu). Przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy resztą ponczu, wierzch i boki tortu smarujemy pozostawioną masą.
  7. Na torcie rozkładamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  8. Smacznego!


 

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...