Wspaniały tort na każdą okazję. Idealny na przyjęcie jak i do popołudniowej kawy. Puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. Łączy w sobie delikatny smak migdałowego kremu z pobudzającą kawą oraz orzeźwiającymi owocami w galaretce. Banany, kawa, migdały – pychota!
Składniki
Biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka cukru pudru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa migdałowa:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g zmielonych migdałów
Poncz:
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 3 banany (lub inne dowolne owoce)
- galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania
- Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
- Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Masa migdałowa: Serek mascarpone krótko ucieramy, a następnie wlewamy do niego wolnym strumieniem śmietankę cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy na puszystą i sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy.
- Poncz: Kawę zalewamy szklanką gorącej wody, słodzimy i studzimy.
- Biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy 1/3 ponczu i rozkładamy na nim połowę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta, nasączamy 1/3 ponczu i rozkładamy resztę masy (zostawiając kilka łyżek na boki i wierzch tortu). Przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy resztą ponczu, wierzch i boki tortu smarujemy pozostawioną masą.
- Na torcie rozkładamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego!
Fajne zdjęcia :) i ciacho musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne
OdpowiedzUsuńTen tort z pewnością zagości na moim stole wiele razy.
OdpowiedzUsuńIdealny do kawy.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń