Amerykańskie
ciasteczka, zwane Cookies znane są wszędzie. Ten przepis pozwala spróbować
najsłynniejszych amerykańskich ciastek wypełnionych kawałkami czekolady i
płatkami kukurydzianymi. Ciasteczka są słodkie, chrupiące i delikatnie czekoladowe.
Świetnie smakują z kubkiem mleka jako przekąska przed snem i nie tylko.
Składniki (ok. 40 ciasteczek)
- 1 jajko
- 150 g białego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 125 g masła
- 150 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g płatków kukurydzianych (zwykłych lub z miodem i orzeszkami)
- 150 g czekolady
- 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Całe jajko ubijamy z białym cukrem.
- Ucieramy masło z cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy ubite jajko i ucieramy do rozpuszczenia się cukru.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy płatki kukurydziane, posiekane orzechy i czekoladę, mieszamy.
- Małą łyżeczką układamy porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy odstępy równe ich średnicy. Pieczemy ok. 10-12 min w temp. 180°C.
- Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę na blaszce, są bardzo miękkie. Po 5 min, gdy stwardnieją, przekładamy ciastka na kratkę i studzimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Przepis pochodzi z książki „Ciasta
i desery” Marka Łebkowskiego
Wypróbowałam ten przepis, ciasteczka łatwo się robi i są przepyszne!
OdpowiedzUsuńciasteczka i mleko - idealny duet!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne i znajomi byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam je już kolejny raz i znów zrobiły furorę:)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam bzika na punkcie pieczenia ciastek :D aktualnie w piecu mam ciastka na mące żytniej razowej, z płatkami kukurydzianymi i domowym sokiem malinowym. Ciekawa jestem jak wyjdą :D
OdpowiedzUsuńno coś pysznego
OdpowiedzUsuń