Puszysty,
rozpływając się w ustach tort dla miłośników egzotycznych smaków. Deserowa
wersja egzotycznego drinka łączącego smaki ananasa i kokosu. Puszysty biszkopt
nasączony rumem, przełożony masą ananasową i zwieńczony prażonym kokosem jest alternatywą dla klasycznego napoju, a jednocześnie wspaniałym
deserem.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka cukru pudru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowa:
- 1 puszka ananasów
- ok. 800 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- pół szklanki cukru pudru
Kokos:
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 100 g kokosu
Poncz:
- 50 ml wody
- 50 ml białego rumu
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu stopniowo dodajemy pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
- Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Masa: Sok z ananasów uzupełniamy mlekiem do 1 litra. Odlewamy 200 ml płynu, a resztę zagotowujemy. Do odlanego płynu dodajemy oba budynie i mąkę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucierając masę.
- Ananasy z puszki kroimy na kawałki.
- Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku.
- Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na pół na dwa blaty. Dolny blat zostawiamy w tortownicy i nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy połowę masy, na masie układamy pokrojone ananasy i przykrywamy resztą masy (pozostawiając kilka łyżek na wierzch tortu). Przykrywamy drugim blatem biszkopta, nasączamy go ponczem i smarujemy wierzch tortu cienką warstwą masy.
- Kokos: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kokos i mieszamy. Kokos prażymy do zrumienienia cały czas mieszając i uważając, żeby się nie przypalił. Uprażony kokos wykładamy na wierzch tortu.
- Tort wstawiamy do lodówki na min 2 godziny. Następnie wyjmujemy go z lodówki, odcinamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz. Boki tortu zdobimy dowolnie, np. płatkami czekoladowymi.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję przepis. Chciałabym spytać, czym ozdobione zostały boki ciasta?
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu.
UsuńBoki zrobione zostały z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą małej łyżeczki (jej wypukłej części) rozsmarowywałam krótkie paski czekolady na papierze do pieczenia. Wstawiłam je do lodówki na pół godziny, aż czekolada stwardniała.
Przy nakładaniu czekolady trzeba uważać, bo bardzo szybko topi się w palcach. Pozdrawiam.
Nie sposób nie tracić zmysłów patrząc na tak wykonane zdjęcie-
OdpowiedzUsuńCo to za torcik.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń