środa, 24 kwietnia 2013

Mus z białej czekolady z sosem malinowym


Delikatny i kremowy mus z białej czekolady z dodatkiem sosu malinowego zadowoli gusta największych łasuchów. Słodycz białej czekolady i słodko – kwaskowaty smak malin jest wspaniałym połączeniem, który na długo pozostaje w pamięci i na kubkach smakowych. Pycha:)

Składniki (na 2 porcje)

Mus:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 g + 50 g śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 20 g cukru białego

Sos malinowy:

Sposób przygotowania

  1. Mus: Połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 2 łyżki), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  3. W garnuszku zagotowujemy 50 g śmietanki i odstawiamy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
  4. Ubijamy 100 g śmietanki 30%.
  5. Ubijamy żółtko z cukrem, aż masa zbieleje.
  6. Do żółtka wlewamy wolnym strumieniem jeszcze ciepłą śmietankę z rozpuszczoną żelatyną (w celu zaparzenia żółtek) i ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dalej chwilkę ubijamy. Na końcu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy.
  7. Mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
  8. Sos malinowy: Przygotowujemy syrop cukrowy: do 20 ml wody dodajemy 20 g białego cukru i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia.
  9. Następnie do tak przygotowanego gorącego syropu wkładamy zamrożone maliny i odstawiamy do rozmrożenia.
  10. Sos malinowy wykładamy na przygotowany wcześniej mus z białej czekolady i dowolnie dekorujemy.


 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...