Delikatny
i kremowy mus z białej czekolady z dodatkiem sosu malinowego zadowoli gusta
największych łasuchów. Słodycz białej czekolady i słodko
– kwaskowaty smak malin jest wspaniałym połączeniem, który na długo pozostaje w
pamięci i na kubkach smakowych. Pycha:)
Składniki (na 2 porcje)
Mus:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 100 g + 50 g śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 20 g cukru białego
Sos malinowy:
- 100 g mrożonych malin
- ok. 30 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania
- Mus: Połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 2 łyżki), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
- W garnuszku zagotowujemy 50 g śmietanki i odstawiamy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
- Ubijamy 100 g śmietanki 30%.
- Ubijamy żółtko z cukrem, aż masa zbieleje.
- Do żółtka wlewamy wolnym strumieniem jeszcze ciepłą śmietankę z rozpuszczoną żelatyną (w celu zaparzenia żółtek) i ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dalej chwilkę ubijamy. Na końcu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy.
- Mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
- Sos malinowy: Przygotowujemy syrop cukrowy: do 20 ml wody dodajemy 20 g białego cukru i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia.
- Następnie do tak przygotowanego gorącego syropu wkładamy zamrożone maliny i odstawiamy do rozmrożenia.
- Sos malinowy wykładamy na przygotowany wcześniej mus z białej czekolady i dowolnie dekorujemy.
lekki deser na lato
OdpowiedzUsuńładne kolory.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń