poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Torcik z białej czekolady z galaretką malinową


  
Pyszny wiosenny deser, który tak jak smakowo, tak i kolorystycznie przywodzi na myśl ciepłe dni. Kontrastowe połączenie kremowej słodyczy białej czekolady z kwaskowatością naturalnej galaretki malinowej, a wszystko to na czekoladowo – biszkoptowym spodzie. Torcik idealnie nadaje się na letnie leniwe popołudnie, jak i w przypadku wizyty gości.

Składniki

Spód:

  • 100 g biszkoptów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%

Galaretka malinowa:

  • 400g rozmrożonych malin (mogą być świeże)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 g żelatyny (4 łyżeczki)

Masa:

  • 400 g białej czekolady
  • 20 g żelatyny (4 łyżeczki)
  • 400 g + 200 g śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 80 g białego cukru

Sposób przygotowania

  1. Spód: Biszkopty kruszymy w misce. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie przelewamy do miski z pokruszonymi biszkoptami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy ok.24 cm.
  2. Galaretka malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę.
  3. Rozmrożone maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier puder i chwilkę przesmażamy (ok. 2-3 minuty). Maliny możemy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek (ale niekoniecznie). Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej przesmażone maliny, cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie połowę wylewamy na wcześniej przygotowany spód biszkoptowy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  5. Mus: Połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  6. Żelatynę zalewamy zimną wodą (na wysokość ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  7. W garnuszku zagotowujemy 200 g śmietanki i odstawiamy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
  8. Ubijamy 400 g śmietanki 30%.
  9. Ubijamy żółtka z cukrem, aż masa zbieleje.
  10. Do żółtek wlewamy wolnym strumieniem jeszcze ciepłą śmietankę z rozpuszczoną żelatyną (w celu zaparzenia żółtek) i ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dalej chwilkę ubijamy. Na końcu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy.
  11. Przygotowany mus przekładamy do formy na zastygniętą warstwę galaretki malinowej. Na musie rozkładamy drugą połowę galaretki malinowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na ok. 4 godziny.
  12. Po zastygnięciu odkrawamy torcik od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz, wykładamy torcik na paterę i dowolnie dekorujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...