Pyszny
wiosenny deser, który tak jak smakowo, tak i kolorystycznie przywodzi na myśl
ciepłe dni. Kontrastowe połączenie kremowej słodyczy białej czekolady z kwaskowatością
naturalnej galaretki malinowej, a wszystko to na czekoladowo – biszkoptowym spodzie.
Torcik idealnie nadaje się na letnie leniwe popołudnie, jak i w przypadku wizyty
gości.
Składniki
Spód:
- 100 g biszkoptów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Galaretka malinowa:
- 400g rozmrożonych malin (mogą być świeże)
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 g żelatyny (4 łyżeczki)
Masa:
- 400 g białej czekolady
- 20 g żelatyny (4 łyżeczki)
- 400 g + 200 g śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 80 g białego cukru
Sposób przygotowania
- Spód: Biszkopty kruszymy w misce. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie przelewamy do miski z pokruszonymi biszkoptami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy ok.24 cm.
- Galaretka malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę.
- Rozmrożone maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier puder i chwilkę przesmażamy (ok. 2-3 minuty). Maliny możemy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek (ale niekoniecznie). Odstawiamy do przestudzenia.
- Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej przesmażone maliny, cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie połowę wylewamy na wcześniej przygotowany spód biszkoptowy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Mus: Połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (na wysokość ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
- W garnuszku zagotowujemy 200 g śmietanki i odstawiamy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
- Ubijamy 400 g śmietanki 30%.
- Ubijamy żółtka z cukrem, aż masa zbieleje.
- Do żółtek wlewamy wolnym strumieniem jeszcze ciepłą śmietankę z rozpuszczoną żelatyną (w celu zaparzenia żółtek) i ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dalej chwilkę ubijamy. Na końcu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy.
- Przygotowany mus przekładamy do formy na zastygniętą warstwę galaretki malinowej. Na musie rozkładamy drugą połowę galaretki malinowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na ok. 4 godziny.
- Po zastygnięciu odkrawamy torcik od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz, wykładamy torcik na paterę i dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz