Pascha
to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno – rosyjskiego. Ja
określiłabym ją jako sernik na zimno o kremowej, delikatnej konsystencji
wypełniony bakaliami. Ser domowej roboty nadaje jej niepowtarzalnego smaku, natomiast
dodatek prawdziwej wanilii wspaniałego aromatu.
Składniki
Ser:
- 2 l mleka
- 6 jajek
- 0,5 l kwaśnej śmietany 18%
- laska wanilii
Pozostałe:
- 250g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- Szklanka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania
- Ser: Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii. Roztrzepujemy jaja ze śmietaną i wlewamy je na wrzące mleko. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż cały płyn w garnku się zwarzy, a ser oddzieli się od serwatki (uważamy, żeby nie przegrzać sera). Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Ser odcedzamy od serwatki. W tym celu usuwamy laskę wanilii i przekładamy ser na sitko wyłożone bawełnianą szmatką. Pozostawiamy na kilka godzin (na noc) do dokładnego odcedzenia, najlepiej pod obciążeniem (np. deska obciążona garnkiem).
- Rodzynki namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym.
- Gdy ser jest już odcedzony, ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser, ucierając na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i migdały i delikatnie mieszamy.
- Masę serową wykładamy do formy (najlepiej z możliwością odpływu – ja użyłam durszlaka) wyłożonej bawełnianą szmatką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie paschę wykładamy na paterę, zdejmujemy szmatkę i dekorujemy.
Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje....
OdpowiedzUsuńnie tylko dla Żydów
OdpowiedzUsuń