wtorek, 2 kwietnia 2013

Pascha

 
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno – rosyjskiego. Ja określiłabym ją jako sernik na zimno o kremowej, delikatnej konsystencji wypełniony bakaliami. Ser domowej roboty nadaje jej niepowtarzalnego smaku, natomiast dodatek prawdziwej wanilii wspaniałego aromatu.

Składniki

Ser:

  • 2 l mleka
  • 6 jajek
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%
  • laska wanilii

Pozostałe:

  • 250g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g rodzynek
  • 100 g posiekanych migdałów
  • Szklanka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania

  1. Ser: Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii. Roztrzepujemy jaja ze śmietaną i wlewamy je na wrzące mleko. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż cały płyn w garnku się zwarzy, a ser oddzieli się od serwatki (uważamy, żeby nie przegrzać sera). Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Ser odcedzamy od serwatki. W tym celu usuwamy laskę wanilii i przekładamy ser na sitko wyłożone bawełnianą szmatką. Pozostawiamy na kilka godzin (na noc) do dokładnego odcedzenia, najlepiej pod obciążeniem (np. deska obciążona garnkiem).
  3. Rodzynki namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym.
  4. Gdy ser jest już odcedzony, ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser, ucierając na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i migdały i delikatnie mieszamy.
  5. Masę serową wykładamy do formy (najlepiej z możliwością odpływu – ja użyłam durszlaka) wyłożonej bawełnianą szmatką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie paschę wykładamy na paterę, zdejmujemy szmatkę i dekorujemy.
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...