Prosty
przepis na pyszny biały chleb, który zawsze się udaje. Dodatek ziemniaków
nadaje mu wilgotności i utrzymuje świeżość przez długi czas. Chleb jest
puszysty, delikatny i pyszny nawet z samym masłem.
Składniki
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 600 g mąki pszennej
- 42 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, odstawiamy na chwilkę, a następnie dodajemy wodę i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę, wyrośnięty rozczyn, jajko, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by odchodziło od ręki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujmy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia.
- Chleb pieczemy ok. 30min w temp. 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz