poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Chleb biały


Prosty przepis na pyszny biały chleb, który zawsze się udaje. Dodatek ziemniaków nadaje mu wilgotności i utrzymuje świeżość przez długi czas. Chleb jest puszysty, delikatny i pyszny nawet z samym masłem.

Składniki

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej
  • 42 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, odstawiamy na chwilkę, a następnie dodajemy wodę i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę, wyrośnięty rozczyn, jajko, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by odchodziło od ręki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujmy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia.
  4. Chleb pieczemy ok. 30min w temp. 200°C.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...