Pomysł
na szybki i bardzo smaczny obiad. Połączenie łososia i szpinaku nigdy nie
zawodzi, natomiast zapieczone razem w sosie śmietanowym smakują jeszcze lepiej.
Do tego nietradycyjny spód z białym serem sprawia, że wszystko razem smakuje
wybornie i po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
Tarta:
- 125 g mąki
- 75 g zimnego masła
- 125 g białego sera
- 1 małe jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 250 g łososia
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 opakowanie sera camembert
Sposób przygotowania
- Tarta: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok. 30cm (wylepiając brzegi na wysokość ok. 1 cm). Tartę pieczemy ok. 15 min w temp. 200°C.
- Nadzienie: W czasie pieczenia spodu przygotowujemy masę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej opłukany szpinak i przesmażamy go przez 3-4 minuty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy śmietankę z jajkami, dodajemy łososia pokrojonego w paski lub kostkę oraz przestudzony szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 20-25 min w temp. 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia na tarcie układamy pokrojony w plastry ser camembert.
- Smacznego!
daje smaka
OdpowiedzUsuńŚwietna kompozycja składników.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest rewelacyjny. Tarta smakuje super.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń