czwartek, 18 kwietnia 2013

Tarta serowa z łososiem i szpinakiem


 Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Połączenie łososia i szpinaku nigdy nie zawodzi, natomiast zapieczone razem w sosie śmietanowym smakują jeszcze lepiej. Do tego nietradycyjny spód z białym serem sprawia, że wszystko razem smakuje wybornie i po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

Tarta:

  • 125 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 125 g białego sera
  • 1 małe jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 250 g łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie sera camembert

Sposób przygotowania

  1. Tarta: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok. 30cm (wylepiając brzegi na wysokość ok. 1 cm). Tartę pieczemy ok. 15 min w temp. 200°C.
  3. Nadzienie: W czasie pieczenia spodu przygotowujemy masę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej opłukany szpinak i przesmażamy go przez 3-4 minuty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. W misce mieszamy śmietankę z jajkami, dodajemy łososia pokrojonego w paski lub kostkę oraz przestudzony szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 20-25 min w temp. 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia na tarcie układamy pokrojony w plastry ser camembert.
  6. Smacznego!



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...