środa, 24 września 2014

Najlepszy tort malinowy z masą z białej czekolady


Nieziemski tort malinowy, który podbił serca i kubki smakowe wszystkich, którzy mieli okazję go spróbować. Idealna kompozycja delikatnej masy śmietanowej z białej czekolady, świeżych malin i kremowej masy malinowej. To jeden z najlepszych tortów jakie miałam przyjemność robić. Tort nie jest ani zbyt słodki, ani mdły. Goście będą się rozglądać za dokładką i długo wspominać jego smak.

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 100 ml wody
  • sok z pół cytryny
  • łyżka cukru

Masa malinowa:

  • 400 g malin (ja użyłam świeżych, ale mogą być też mrożone)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Masa z białej czekolady (przygotowujemy ją dzień wcześniej):

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g malin

Dodatkowo do ozdobienia:

  • 600 g śmietanki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • barwnik spożywczy w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladowa śmietanka na masę z białej czekolady (robimy ją dzień wcześniej): Śmietankę 30% podgrzewamy (nie może się zagotować) i wrzucamy białą czekoladę połamaną na kostki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, ale już nie na ogniu. Śmietankę z czekoladą przelewamy do wysokiego naczynia, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.
  2. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo połowę cukru pudru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość.
  3. Do ubitych żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
  4. Gotowy biszkopt przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180°C. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy 3-4 razy na deseczkę z wysokości ok. 15-20 cm, aby zachował puszystość. Następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  5. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku.
  6. Masa malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut.
  7. Maliny przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem pudrem i przesmażamy 2-3 min. Maliny możemy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek (ale niekoniecznie). Odstawiamy do przestudzenia.
  8. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy wolnym strumieniem do przestudzonych malin i dokładnie mieszamy.
  9. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitego serka wlewamy maliny z żelatyną i dokładnie mieszamy.
  10. Śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy porcjami do masy serowo-malinowej i delikatnie mieszamy.
  11. Masa z białej czekolady: Schłodzoną przez noc czekoladową śmietankę ubijamy krótko ze śmietan-fixem do uzyskania sztywnej piany.
  12. Przygotowanie: Biszkopt kroimy na trzy blaty.
  13. Dolny blat wkładamy do tortownicy, nasączamy delikatnie ponczem i wykładamy na niego masę malinową.
  14. Przykrywamy drugim blatem i delikatnie nasączamy.
  15. Na tort wykładamy połowę masy z białej czekolady, posypujemy malinami, które delikatnie dociskamy i przykrywamy resztą masy. Przykrywamy ostatnim blatem biszkopta i bardzo delikatnie nasączamy.
  16. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Dopiero po tym czasie zdobimy.
  17. Zdobienie: Tort zdobimy dowolnie. W moim przypadku wykorzystałam opłatek z nadrukiem na wierzch tortu, natomiast boki pokryłam fantazyjnie ubitą śmietanką.
  18. 600 g śmietanki 30% ubijamy z 3 śmietan-fixami na puszystą pianę. Ubitą śmietankę dzielimy na trzy części i do każdej dodajemy odpowiednią ilość barwnika spożywczego w proszku. Zaczynając od góry, wypukłą częścią łyżeczki do herbaty nakładamy stopniowo masę tworząc dookoła tortu falbankę.
  19. Ozdobiony tort wkładamy ponownie do lodówki.
  20. Smacznego!






21 komentarzy:

  1. wygląda pięknie i kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko, tak letnio jeszcze... No i ta dekoracja - zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda cudownie, tak letnio jeszcze :) No i ta dekoracja - zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Bardzo spodobał mi się ten tort, a że życzeniem mojej córki jest urodzinowy tort z malinami, to zamierzam zrobic właśnie twój. mam tylko pytanie: czy mogę zrobić go w czwartek, a tylko ozdobic w piatek? W piatek jest impreza, a po pracy nie będę miała duzo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy mogę przygotować tort dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Tort upieczony i zjedzony.Dla mnie to hit.Krem malinowy i krem z bialej czekolady sa bajkowe w smaku,uzupelniaja sie bo jeden jest winny,a drugi mocno slodki.Oba robilam z wiekszej ilosci skladnikow bo lubie duzo kremu.Do tej pory truskawkowy byl zawsze nr 1,ale malinowy przebija wszystko.Ja nie mieszkam w PL i o maliny u mnie bardzo trudno.Kupuje zawsze mrozone,ale i tak jest pysznie.Przepis na 5.Pozdrawiam.e

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam czy zamiast malin mozna uzyc truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na ile osób starczy taki torcik?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla takich przepisów odwiedzam ten blog :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Маркет обладает значительным числом преимуществ, из которых требуется отметить качественный уровень защиты выполненных контрактов. Портал Hydra реализует уникальную продукцию на всей стране. Всякому клиенту маркета гидра сайт представлен многочисленный сортамент продуктов, которые невозможно купить в рядовом магазине.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny wpis, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten wpis jest bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń
  14. Tort w takim wykonaniu musi smakować niesamowicie. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  16. Dlaczego krem z białej czekolady, robiąc wszystko jak w przepisie sie rozpłynął?

    OdpowiedzUsuń
  17. Tort z tego przepisu na pewno przypadnie każdemu do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...