środa, 24 września 2014

Najlepszy tort malinowy z masą z białej czekolady


Nieziemski tort malinowy, który podbił serca i kubki smakowe wszystkich, którzy mieli okazję go spróbować. Idealna kompozycja delikatnej masy śmietanowej z białej czekolady, świeżych malin i kremowej masy malinowej. To jeden z najlepszych tortów jakie miałam przyjemność robić. Tort nie jest ani zbyt słodki, ani mdły. Goście będą się rozglądać za dokładką i długo wspominać jego smak.

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 100 ml wody
  • sok z pół cytryny
  • łyżka cukru

Masa malinowa:

  • 400 g malin (ja użyłam świeżych, ale mogą być też mrożone)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Masa z białej czekolady (przygotowujemy ją dzień wcześniej):

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g malin

Dodatkowo do ozdobienia:

  • 600 g śmietanki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • barwnik spożywczy w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladowa śmietanka na masę z białej czekolady (robimy ją dzień wcześniej): Śmietankę 30% podgrzewamy (nie może się zagotować) i wrzucamy białą czekoladę połamaną na kostki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, ale już nie na ogniu. Śmietankę z czekoladą przelewamy do wysokiego naczynia, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.
  2. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo połowę cukru pudru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość.
  3. Do ubitych żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
  4. Gotowy biszkopt przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180°C. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy 3-4 razy na deseczkę z wysokości ok. 15-20 cm, aby zachował puszystość. Następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  5. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku.
  6. Masa malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut.
  7. Maliny przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem pudrem i przesmażamy 2-3 min. Maliny możemy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek (ale niekoniecznie). Odstawiamy do przestudzenia.
  8. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy wolnym strumieniem do przestudzonych malin i dokładnie mieszamy.
  9. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitego serka wlewamy maliny z żelatyną i dokładnie mieszamy.
  10. Śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy porcjami do masy serowo-malinowej i delikatnie mieszamy.
  11. Masa z białej czekolady: Schłodzoną przez noc czekoladową śmietankę ubijamy krótko ze śmietan-fixem do uzyskania sztywnej piany.
  12. Przygotowanie: Biszkopt kroimy na trzy blaty.
  13. Dolny blat wkładamy do tortownicy, nasączamy delikatnie ponczem i wykładamy na niego masę malinową.
  14. Przykrywamy drugim blatem i delikatnie nasączamy.
  15. Na tort wykładamy połowę masy z białej czekolady, posypujemy malinami, które delikatnie dociskamy i przykrywamy resztą masy. Przykrywamy ostatnim blatem biszkopta i bardzo delikatnie nasączamy.
  16. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Dopiero po tym czasie zdobimy.
  17. Zdobienie: Tort zdobimy dowolnie. W moim przypadku wykorzystałam opłatek z nadrukiem na wierzch tortu, natomiast boki pokryłam fantazyjnie ubitą śmietanką.
  18. 600 g śmietanki 30% ubijamy z 3 śmietan-fixami na puszystą pianę. Ubitą śmietankę dzielimy na trzy części i do każdej dodajemy odpowiednią ilość barwnika spożywczego w proszku. Zaczynając od góry, wypukłą częścią łyżeczki do herbaty nakładamy stopniowo masę tworząc dookoła tortu falbankę.
  19. Ozdobiony tort wkładamy ponownie do lodówki.
  20. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. wygląda pięknie i kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko, tak letnio jeszcze... No i ta dekoracja - zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda cudownie, tak letnio jeszcze :) No i ta dekoracja - zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Bardzo spodobał mi się ten tort, a że życzeniem mojej córki jest urodzinowy tort z malinami, to zamierzam zrobic właśnie twój. mam tylko pytanie: czy mogę zrobić go w czwartek, a tylko ozdobic w piatek? W piatek jest impreza, a po pracy nie będę miała duzo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy mogę przygotować tort dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...