środa, 9 kwietnia 2014

Wafel


Czekoladowy, delikatnie bakaliowy i łatwy do przygotowania deser, który jest doskonałą przekąską na każdą porę dnia. Jego cechą jest szybkość: szybko się przygotowuje i niestety (albo i stety) też szybko znika:) Wafel kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa - babcia rozpieszczała nas w domu takimi słodkościami. Zachęcam do przygotowania klasycznego czekoladowego wafla wypełnionego bakaliami jako zdrowego zamiennika dla sklepowych batoników.

Składniki

Masa czekoladowa:

  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • garść rodzynek, garść orzechów (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • andruty/wafle kwadratowe lub okrągłe (u mnie wyszło 6 blatów)

Sposób przygotowania

  1. Masa czekoladowa: Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie gotujemy). Masę odstawiamy z ognia.
  2. Kakao mieszamy z mlekiem w proszku. Mieszankę dodajemy powoli do rozpuszczonej margaryny z cukrem cały czas energicznie mieszając trzepaczką, tak by nie powstały grudki.
  3. Na końcu dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy.
  4. Przygotowanie: Ciepłą masą przekładamy andruty, rozsmarowując ją dokładnie po same brzegi za pomocą noża.
  5. Po przełożeniu wafel obciążamy deseczką i ustawiamy na nim coś ciężkiego, żeby docisnąć do siebie warstwy wafla. Wafel odstawiamy na noc do połączenia się warstw.
  6. Smacznego! 









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...