piątek, 4 kwietnia 2014

Sernik gotowany



Najlepszy sernik na świecie! Świetnie smakuje jeszcze na ciepło zaraz po przełożeniu. Ciężko się wtedy kroi, bo ciasto się łamie i kruszy, ale warto. W kolejnych dniach też niczego  nie brakuje. Masa serowa jest tak delikatna i aksamitna, że zawsze wydaje się, że jest jej za mało.
Przepis pochodzi od mojej cioci i oczywiście u niej smakuje najlepiej. Ale zachęcam do spróbowania, bo sernik jest warty grzechu :)

Składniki

Kruche ciasto:

  • 150 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:

  • 200 g masła śmietankowego
  • 2 szklanki cukru
  • 750 g sera 3-krotnie mielonego
  • 2 jajko + białko z ciasta
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szklanki wody

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 8 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.
  2. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Placki pieczemy po ok. 20-25 min w temp. 180°C na złoto-brązowy kolor.
  3. Ser: Margarynę zagotowujemy z cukrem w dużym garnku.
  4. Dodajemy stopniowo zmielony ser cały czas mieszając.
  5. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku energicznie mieszając trzepaczką. Masę zagotowujemy cały czas mieszając (pryska i przywiera).
  6. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie zagotowujmy. Pamiętamy, aby cały czas mieszać.
  7. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekoladę, nie gotujemy.
  8. Przygotowanie: Kruche placki przekładamy jeszcze ciepłym serem. Delikatnie dociskamy, aby ser wypełnił każdą lukę. Wierzch ciasta polewamy polewą.
  9. Sernik odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  10. Smacznego! 








15 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Wpraszam się na kawkę do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten wpis dał mi do myślenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie na tym blogu, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wiedziałem, że placki można gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis już wypróbowany, wyszło smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pewnością przygotuję sernik w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...