Najlepszy sernik na
świecie! Świetnie smakuje jeszcze na ciepło zaraz po przełożeniu. Ciężko się
wtedy kroi, bo ciasto się łamie i kruszy, ale warto. W kolejnych dniach też
niczego nie brakuje. Masa serowa jest tak delikatna i aksamitna, że zawsze wydaje
się, że jest jej za mało.
Przepis pochodzi od mojej
cioci i oczywiście u niej smakuje najlepiej. Ale zachęcam do spróbowania, bo sernik jest warty grzechu :)
Składniki
Kruche ciasto:
- 150 g margaryny
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
- 200 g masła śmietankowego
- 2 szklanki cukru
- 750 g sera 3-krotnie mielonego
- 2 jajko + białko z ciasta
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/5 szklanki wody
Polewa:
- 2 łyżki margaryny
- 8 kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Placki pieczemy po ok. 20-25 min w temp. 180°C na złoto-brązowy kolor.
- Ser: Margarynę zagotowujemy z cukrem w dużym garnku.
- Dodajemy stopniowo zmielony ser cały czas mieszając.
- Do masy serowej dodajemy po jednym jajku energicznie mieszając trzepaczką. Masę zagotowujemy cały czas mieszając (pryska i przywiera).
- Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie zagotowujmy. Pamiętamy, aby cały czas mieszać.
- Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekoladę, nie gotujemy.
- Przygotowanie: Kruche placki przekładamy jeszcze ciepłym serem. Delikatnie dociskamy, aby ser wypełnił każdą lukę. Wierzch ciasta polewamy polewą.
- Sernik odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
- Smacznego!
Wygląda obłędnie! Wpraszam się na kawkę do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi do myślenia.
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńSuper naleśniki !
OdpowiedzUsuńFajnie na tym blogu, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnie wiedziałem, że placki można gotować :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już wypróbowany, wyszło smaczne :D
OdpowiedzUsuńporzadnie napsiane
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńZ pewnością przygotuję sernik w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńSama chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWspaniała kompozycja smakowa. Podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń