Dość
pracochłonne, ale mimo wszystko warte włożonej w nie pracy, ciasto. Z każdym
dniem jest coraz lepsze, najlepsze było w ostatnim dniu. Kruche ciasto pokryte
bezą migdałową potrzebuje czasu, aby dobrze połączyć się i przeniknąć z masą
jabłkową i orzechową. Jest bardzo sycące, więc jeden kawałek powinien
wystarczyć nawet dla największych łasuchów. Ciasto łączy w sobie smaki jabłek,
orzechów, migdałów i czekolady. Jest naprawdę pyszne.
Składniki
Kruche ciasto:
- 300 g margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza migdałowa:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g płatków migdałowych
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 op. budyniu waniliowego
Masa orzechowa:
- 100 g orzechów włoskich mielonych
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 2 żółtka
- 90 g śmietany 18%
- kieliszek wódki
Polewa:
- 50 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.
- Beza migdałowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po każdej porcji ubijając białka kilkanaście sekund. Do sztywnej lśniącej piany dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 30 cm. Na każdym placku rozkładamy po 1/3 bezy migdałowej. Placki pieczemy po ok. 20-25 min w temp. 180°C. (Pozostałe placki czekają spokojnie na swoją kolej, nie ma obawy, że beza opadnie lub ciasto namoknie od białek:)).
- Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
- Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, zalewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem do czasu aż jabłka zmiękną. Dodajemy cukier i mieszamy.
- Budyń rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, dodajemy do jabłek i gotujemy przez kilka minut.
- Jabłka pozostawiamy do ostudzenia.
- Masa orzechowa: Orzechy przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy cukier i smażymy ok. 5 min aż powstanie gęsta papka. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po jednym żółtku i po łyżce śmietany.
- Do utartej margaryny dodajemy stopniowo masę orzechową, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy powoli kieliszek wódki i delikatnie mieszamy masę.
- Masę odstawiamy do lodówki do czasu przekładania ciasta.
- Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i mleko. Dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki.
- Przygotowanie: Przekładamy kruche placki. Na dolny placek wykładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę orzechową. Przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polewamy polewą tworząc esy-floresy i zygzaki.
- Smacznego!
Wygląda fenomenalnie, aż ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńBrawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńDoskonały wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńmnóstwo ciekawych inspiracji!
OdpowiedzUsuńale tu wiele fajnych wiadomości
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, lubię tutaj zaglądać.
OdpowiedzUsuńTo musi być bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńdobre do kawy
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńrewelkja blog
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńpiekny wpis
OdpowiedzUsuńTo ciasto smakuje obłędnie. Super przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa. Super przepis.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPrzypadł mi do gustu jabłecznik w takim wykonaniu.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń