sobota, 29 marca 2014

Jabłecznik z bezą migdałową i orzechami


Dość pracochłonne, ale mimo wszystko warte włożonej w nie pracy, ciasto. Z każdym dniem jest coraz lepsze, najlepsze było w ostatnim dniu. Kruche ciasto pokryte bezą migdałową potrzebuje czasu, aby dobrze połączyć się i przeniknąć z masą jabłkową i orzechową. Jest bardzo sycące, więc jeden kawałek powinien wystarczyć nawet dla największych łasuchów. Ciasto łączy w sobie smaki jabłek, orzechów, migdałów i czekolady. Jest naprawdę pyszne.

Składniki

Kruche ciasto:

  • 300 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza migdałowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g płatków migdałowych

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Masa orzechowa:

  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 90 g śmietany 18%
  • kieliszek wódki

Polewa:

  • 50 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.
  2. Beza migdałowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po każdej porcji ubijając białka kilkanaście sekund. Do sztywnej lśniącej piany dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 30 cm. Na każdym placku rozkładamy po 1/3 bezy migdałowej. Placki pieczemy po ok. 20-25 min w temp. 180°C. (Pozostałe placki czekają spokojnie na swoją kolej, nie ma obawy, że beza opadnie lub ciasto namoknie od białek:)).
  4. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
  5. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, zalewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem do czasu aż jabłka zmiękną. Dodajemy cukier i mieszamy.
  6. Budyń rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, dodajemy do jabłek i gotujemy przez kilka minut.
  7. Jabłka pozostawiamy do ostudzenia.
  8. Masa orzechowa: Orzechy przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy cukier i smażymy ok. 5 min aż powstanie gęsta papka. Pozostawiamy do ostudzenia.
  9. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po jednym żółtku i po łyżce śmietany.
  10. Do utartej margaryny dodajemy stopniowo masę orzechową, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy powoli kieliszek wódki i delikatnie mieszamy masę.
  11. Masę odstawiamy do lodówki do czasu przekładania ciasta.
  12. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i mleko. Dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki.
  13. Przygotowanie: Przekładamy kruche placki. Na dolny placek wykładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę orzechową. Przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polewamy polewą tworząc esy-floresy i zygzaki.
  14. Smacznego! 
 








21 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie, aż ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  6. mnóstwo ciekawych inspiracji!


    OdpowiedzUsuń
  7. ale tu wiele fajnych wiadomości



    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny blog, lubię tutaj zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto smakuje obłędnie. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa kompozycja smakowa. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypadł mi do gustu jabłecznik w takim wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...