poniedziałek, 10 lutego 2014

Tort malinowy


Bardzo elegancki, a do tego smaczny tort. Delikatnie kwaskowaty poprzez dodatek malin i cytrynowy poncz. Kwaskowatość galaretki malinowej łączy się ze słodyczą malinowej pianki. Owocowe masy rozdzielone są kolorowymi ciastami, białym, kakaowym i orzechowym co dodaje ciastu fantazyjności. Tort wygląda bardzo efektownie dzięki błyszczącej polewie z żelatyną.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Poncz:

  • 200 ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru

Galaretka malinowa:

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 75 g miodu
  • sok z pół cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny

Masa piankowa:

  • 1 galaretka malinowa
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 2 bite śmietany w proszku „Śnieżki”
  • 0,5 szklanki zimnego mleka

Polewa z żelatyną:

  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru (ważne!)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Białka ubijamy z połową cukru pudru na puszystą sztywną pianę.
  2. Miękką margarynę ucieramy z resztą cukru pudru. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem i delikatnie mieszamy.
  3. Na końcu do masy dodajemy porcjami ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy łyżkę kakao, a do trzeciej części dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
  5. Każdą porcję ciasta pieczemy w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia po ok. 20 min w temp. 175°C.
  6. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku.
  7. Galaretka malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.
  8. W garnuszku podgrzewamy miód, sok z pół cytryny oraz maliny (nie gotujemy!). Do ciepłych owoców wkładamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, już bez podgrzewania. Galaretkę pozostawiamy do ostudzenia.
  9. Masa piankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody.
  10. „Śnieżki” ubijamy z zimnym mlekiem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy wolnym strumieniem przestudzoną galaretkę ubijając na najwolniejszych obrotach miksera.
  11. W tortownicy układamy biały krążek ciasta i nasączamy go 1/3 ponczu. Na biały placek wylewamy galaretkę malinową. Przykrywamy plackiem kakaowym, delikatnie dociskamy i ponownie nasączamy. Nakładamy masę piankową. Na wierzch tortu nakładamy placek orzechowy, delikatnie dociskamy i nasączamy ostatnia częścią ponczu. Tort wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
  12. Polewa z żelatyną: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z żelatyną wstawiamy do ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
  13. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do masy kakaowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę lekko schładzamy, wykładamy na tort i wygładzamy powierzchnię. Polewa jest wspaniale sprężysta i nie ma żadnego problemu z jej rozkładaniem na cieście. Sama idealnie się wyrównuje i tworzy gładką lśniącą powierzchnię.
  14. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z tortownicy ciasto dowolnie dekorujemy.
  15. Smacznego!









37 komentarzy:

  1. Niezwykle efektowny, wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy nic się nie stanie z ciastem jak będę piekła placki jeden po drugim? Nie mam możliwości upieczenia 3 jednocześnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście nic się nie stanie. Ja placki też piekłam jeden po drugim.
      Przepraszam za tak późną odpowiedź. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie blogi, będę polecac kazdemu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. hej masz super bloga i inspirujące wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  8. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  9. interesujący wpis i godny obejrzenia blog!

    OdpowiedzUsuń
  10. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  11. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za przepis, w tym roku postaram się na syna urodziny samemu przygotować tort.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zainteresował mnie ten blog


    OdpowiedzUsuń
  14. wartościowy wpis na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  16. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń
  18. To bardzo ciekawe i może się naprawdę przydać, będę pamiętać.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow jak to pięknie wygląda, zrobię na następną uroczystość.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam maliny a połączone z orzechami to już w ogóle cudo. Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe i interesujace wpisy

    OdpowiedzUsuń
  23. rzeczowo i solidnie napisane

    OdpowiedzUsuń
  24. Apetycznie wygląda ten tort.

    OdpowiedzUsuń
  25. Smakuje tak dobrze jak wygląda. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  26. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  27. Sama z pewnością przygotuję tak pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...