środa, 5 lutego 2014

Brownie


Brownie to bardzo czekoladowe ciasto bez proszku do pieczenia, co sprawia, że w cieście pojawiają się delikatne smugi czekolady. Mimo braku proszku ciasto pozostaje delikatne i lekko kruche. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc nadaje się nawet dla tych, którzy do pieczenia podchodzą jak do jeża. A dla miłośników czekolady jest to idealny sposób na zaspokojenie czekoladowego głodu.

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g białego cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 75g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  4. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
  5. Gdy masa jajeczna zbieleje, dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz śmietankę i delikatnie mieszamy.
  6. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i delikatnie mieszamy.
  7. Wylewamy masę na blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy ok. 25-30 min w temp 170°C.
  9. Ciasto przed podaniem posypujemy, wg uznania, kakao lub cukrem pudrem.
  10. Smacznego!








13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...