Brownie
to bardzo czekoladowe ciasto bez proszku do pieczenia, co sprawia, że w cieście
pojawiają się delikatne smugi czekolady. Mimo braku proszku ciasto pozostaje
delikatne i lekko kruche. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu,
więc nadaje się nawet dla tych, którzy do pieczenia podchodzą jak do jeża. A dla
miłośników czekolady jest to idealny sposób na zaspokojenie czekoladowego
głodu.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 250 g białego cukru
- cukier waniliowy
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki 30%
- 75g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
- Gdy masa jajeczna zbieleje, dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz śmietankę i delikatnie mieszamy.
- Na końcu dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Wylewamy masę na blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 25-30 min w temp 170°C.
- Ciasto przed podaniem posypujemy, wg uznania, kakao lub cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wspaniałe ciasto ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie!!
OdpowiedzUsuńZjawiskowe ... czekoladowe takie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńwartościowy wpis na tym blogu!
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń