Brownie
to bardzo czekoladowe ciasto bez proszku do pieczenia, co sprawia, że w cieście
pojawiają się delikatne smugi czekolady. Mimo braku proszku ciasto pozostaje
delikatne i lekko kruche. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu,
więc nadaje się nawet dla tych, którzy do pieczenia podchodzą jak do jeża. A dla
miłośników czekolady jest to idealny sposób na zaspokojenie czekoladowego
głodu.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 250 g białego cukru
- cukier waniliowy
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki 30%
- 75g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
- Gdy masa jajeczna zbieleje, dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz śmietankę i delikatnie mieszamy.
- Na końcu dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Wylewamy masę na blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 25-30 min w temp 170°C.
- Ciasto przed podaniem posypujemy, wg uznania, kakao lub cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wspaniałe ciasto ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie!!
OdpowiedzUsuńZjawiskowe ... czekoladowe takie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńwartościowy wpis na tym blogu!
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńTo brownie smakuje zdecydowanie najlepiej.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa treść!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa treść!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa treść!
OdpowiedzUsuń