Sezamowiec
to ciekawe i wielosmakowe ciasto dla miłośników sezamków, chałwy i kokosu.
Każda warstwa jest inna, ale razem tworzą pyszną całość. Na dole ciasta
znajdziemy kruche ciasto pokryte a’la sezamkiem, wierzch ciasta to beza
kokosowa, a wszystko to złączone jest puszystą masą chałwową dopełniającą
smaku. Niech nikogo nie zmyli ilość smaków, ciasto jest naprawdę ciekawe i
smaczne. Jak wiemy chałwa robiona jest z sezamu, a kokos dodaje tylko ciastu
nowego koloru. Warto spróbować.
Składniki
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
Masa sezamowa:
- 250 g sezamu
- 100 g margaryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 szklanki cukru
Beza kokosowa:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g wiórek kokosowych
Masa chałwowa:
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 120 g margaryny
- 300 g chałwy
Sposób przygotowania
- Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy ją nożem razem z mąką. Dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
- Każdą częścią ciasta wykładamy blachę o wymiarach ok. 30 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na czas robienia masy sezamowej i bezy kokosowej.
- Masa sezamowa: W garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Dodajemy sezam i mieszamy. Masę rozkładamy na jednym z przygotowanych placków.
- Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 175°C.
- Beza kokosowa: Białka ubijamy na puszystą pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, po każdej części miksując ok. 30 sekund. Po ostatniej porcji cukru ubijamy białka jeszcze ok. 2 min. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i bardzo delikatnie mieszamy. Bezę rozkładamy na drugim placku.
- Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 175°C.
- Masa chałwowa: Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Mieszankę wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Gotujemy kilka minut. Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, i studzimy.
- Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń dalej ucierając, aż uzyskamy gładką puszystą masę. Dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy.
- Masą chałwową przekładamy ostudzone placki, przy czym dolną warstwę stanowi placek z masą sezamową.
- Ciasto odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby się przegryzło.
- Smacznego!
ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda, super propozycja
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, ciekawy wpis.
OdpowiedzUsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.
OdpowiedzUsuńTo jest chyba hit tego sezonu letniego, przynajmniej u mnie w domu.
OdpowiedzUsuńChałwa pychotka. Koniecznie muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńfajne pomysły pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda niezwykle smakowicie.
OdpowiedzUsuńJestem przekonana że ta kompozycja smakowa to coś rewelacyjnego.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenia smakowe takie jak to.
OdpowiedzUsuńkonkretny wpis
OdpowiedzUsuń