czwartek, 6 lutego 2014

Sezamowiec z chałwą


Sezamowiec to ciekawe i wielosmakowe ciasto dla miłośników sezamków, chałwy i kokosu. Każda warstwa jest inna, ale razem tworzą pyszną całość. Na dole ciasta znajdziemy kruche ciasto pokryte a’la sezamkiem, wierzch ciasta to beza kokosowa, a wszystko to złączone jest puszystą masą chałwową dopełniającą smaku. Niech nikogo nie zmyli ilość smaków, ciasto jest naprawdę ciekawe i smaczne. Jak wiemy chałwa robiona jest z sezamu, a kokos dodaje tylko ciastu nowego koloru. Warto spróbować.  

Składniki

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany

Masa sezamowa:

  • 250 g sezamu
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 szklanki cukru

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych

Masa chałwowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 120 g margaryny
  • 300 g chałwy

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy ją nożem razem z mąką. Dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
  2. Każdą częścią ciasta wykładamy blachę o wymiarach ok. 30 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na czas robienia masy sezamowej i bezy kokosowej.
  3. Masa sezamowa: W garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Dodajemy sezam i mieszamy. Masę rozkładamy na jednym z przygotowanych placków.
  4. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 175°C.
  5. Beza kokosowa: Białka ubijamy na puszystą pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, po każdej części miksując ok. 30 sekund. Po ostatniej porcji cukru ubijamy białka jeszcze ok. 2 min. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i bardzo delikatnie mieszamy. Bezę rozkładamy na drugim placku.
  6. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 175°C.
  7. Masa chałwowa: Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Mieszankę wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Gotujemy kilka minut. Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, i studzimy.
  8. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń dalej ucierając, aż uzyskamy gładką puszystą masę. Dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy.
  9. Masą chałwową przekładamy ostudzone placki, przy czym dolną warstwę stanowi placek z masą sezamową.
  10. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby się przegryzło.
  11. Smacznego!









21 komentarzy:

  1. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy i interesujący wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wygląda, super propozycja

    OdpowiedzUsuń
  5. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda, ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest chyba hit tego sezonu letniego, przynajmniej u mnie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chałwa pychotka. Koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczny wpis oby tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
  12. podobają mi się twoje wpisy

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa kompozycja smakowa

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto wygląda niezwykle smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem przekonana że ta kompozycja smakowa to coś rewelacyjnego.

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam połączenia smakowe takie jak to.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...