czwartek, 17 lipca 2014

Tarta z delikatnym kremem, malinami i jagodami



Pyszne, lekkie i letnie ciasto wypełnione rozpływającym się w ustach delikatnym kremem. Ciasto pokryte jest grubą warstwą słodkich jagód i malin zanurzonych w orzeźwiającej galaretce. Tarta prezentuje się tak samo pięknie jak też smakuje, dlatego świetnie nadaje się na letnie przyjęcia jako deser dla gości. Idealne ciasto na upalne popołudnia, zarówno do filiżanki gorącej kawy jak i chłodzącej lemoniady.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru

Wierzch:

  • 300 g jagód
  • 300 g malin
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy śmietanę, żółtko, sól i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 30cm smarujemy masłem.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy razem z brzegami na wysokość 1-2cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową (aby brzegi nie opadły podczas pierwszego pieczenia). Pieczemy 15 min w temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię i ponownie pieczemy 15 min, aż ciasto nabierze ładnego złotobrązowego koloru. Ciasto pozostawiamy w tortownicy do ostudzenia.
  4. Krem: Serek mascarpone ucieramy z łyżką cukru pudru.
  5. Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy śmietan-fix wymieszany z resztą cukru pudru, ubijamy do uzyskania puszystej piany.
  6. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do serka mascarpone i delikatnie mieszamy.
  7. Gotowy krem wykładamy na ostudzony spód.
  8. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w połowie (250ml) gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia (aby przyspieszyć chłodzenie możemy naczynie z galaretką wstawić do zimnej wody).
  9. Na krem wykładamy opłukane i osuszone jagody i maliny. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.
  10. Podajemy samodzielnie lub z bitą śmietaną.
  11. Smacznego!
 












9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...