poniedziałek, 28 lipca 2014

Ciasteczka czekoladowo - snickersowe


Delikatne, bardzo czekoladowe i sycące ciasteczka z dodatkiem pysznych orzechowo – karmelowych batoników typu snickers. Ciastka wspaniale się prezentują, delikatnie popękane i pokryte kawałkami niesamowicie apetycznych karmelków. Ciasteczka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Na ciepło, gdy karmel nie do końca jeszcze zastygnie, po prostu rozpływają się w ustach.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g batoników typu snickers
  • 125 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Batoniki kroimy w półplasterki.
  3. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
  4. Dodajemy jajko i ucieramy do połączenia się składników.
  5. Do masy maślanej dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i chwilę ubijamy na niskich obrotach miksera.
  6. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  7. Do gotowej masy dodajemy 3/4 pokrojonych batoników i dokładnie mieszamy.
  8. Ciasto wykładamy porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka formujemy za pomocą łyżki stołowej i delikatnie dociskamy, tworząc zgrabne grube okrągłe ciastka. (Mi wyszły dwie duże blachy po 8 ciasteczek). Na każdym ciasteczku układamy po kilka kawałków pozostałych pokrojonych batoników.
  9. Ciasteczka pieczemy ok.10 min (ale nie dłużej) w temp. 175°C.
  10. Po upieczeniu ciastka studzimy 5 minut na blaszce. Po tym czasie ciasteczka przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  11. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
  12. Smacznego!








7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...