czwartek, 24 lipca 2014

Jabłecznik czekoladowy z budyniem


Ciekawa wersja jabłecznika na czekoladowym spodzie. Czekoladowy spód i wierzch idealnie komponują się z delikatnym smakiem waniliowego budyniu, który lekką pierzynką przykrywa cynamonowe jabłka. Jabłecznik jest naprawdę pyszny, idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych.

Składniki

Ciasto czekoladowe kruche:

  • 400 g mąki
  • 250 g cukru
  • 7 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 jaja

Jabłka:

  • 10 jabłek
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Budyń waniliowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Blaszkę o wymiarach ok. 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. 1/2 schłodzonego ciasta wykładamy na dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wstawiamy do zamrażarki.
  4. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i mieszamy z cukrem oraz cynamonem.
  5. Jabłka wykładamy na przygotowany spód.
  6. Budyń: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150ml mleka rozpuszczamy budynie, mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy kilka minut cały czas mieszając.
  7. Gorący budyń wylewamy na jabłka.
  8. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.
  9. Jabłecznik pieczemy ok. 50min w temp. 180°C.
  10. Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
  11. Podajemy z gałką ulubionych lodów lub bitą śmietaną.
  12. Smacznego!








13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...