Ciekawa
wersja jabłecznika na czekoladowym spodzie. Czekoladowy spód i wierzch idealnie
komponują się z delikatnym smakiem waniliowego budyniu, który lekką
pierzynką przykrywa cynamonowe jabłka. Jabłecznik jest naprawdę pyszny, idealnie smakuje
z gałką lodów waniliowych.
Składniki
Ciasto czekoladowe kruche:
- 400 g mąki
- 250 g cukru
- 7 łyżek kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 jaja
Jabłka:
- 10 jabłek
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Budyń waniliowy:
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
Sposób przygotowania
- Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
- Blaszkę o wymiarach ok. 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- 1/2 schłodzonego ciasta wykładamy na dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wstawiamy do zamrażarki.
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i mieszamy z cukrem oraz cynamonem.
- Jabłka wykładamy na przygotowany spód.
- Budyń: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150ml mleka rozpuszczamy budynie, mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy kilka minut cały czas mieszając.
- Gorący budyń wylewamy na jabłka.
- Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.
- Jabłecznik pieczemy ok. 50min w temp. 180°C.
- Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
- Podajemy z gałką ulubionych lodów lub bitą śmietaną.
- Smacznego!
Wspaniały ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Boski:) Zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńJabłeczniki z budyniem to zdecydowanie moje ulubione :) Z czekoladą musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńbardzo tutaj fajnie u Cb na tym blogu :)
OdpowiedzUsuńExtra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuńNietypowy pomysł, ciekawy wpis
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńJabłecznik w takiej wersji smakuje obłędnie.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń