czwartek, 24 lipca 2014

Jabłecznik czekoladowy z budyniem


Ciekawa wersja jabłecznika na czekoladowym spodzie. Czekoladowy spód i wierzch idealnie komponują się z delikatnym smakiem waniliowego budyniu, który lekką pierzynką przykrywa cynamonowe jabłka. Jabłecznik jest naprawdę pyszny, idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych.

Składniki

Ciasto czekoladowe kruche:

  • 400 g mąki
  • 250 g cukru
  • 7 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 jaja

Jabłka:

  • 10 jabłek
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Budyń waniliowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Blaszkę o wymiarach ok. 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. 1/2 schłodzonego ciasta wykładamy na dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wstawiamy do zamrażarki.
  4. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i mieszamy z cukrem oraz cynamonem.
  5. Jabłka wykładamy na przygotowany spód.
  6. Budyń: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150ml mleka rozpuszczamy budynie, mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy kilka minut cały czas mieszając.
  7. Gorący budyń wylewamy na jabłka.
  8. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.
  9. Jabłecznik pieczemy ok. 50min w temp. 180°C.
  10. Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
  11. Podajemy z gałką ulubionych lodów lub bitą śmietaną.
  12. Smacznego!








17 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłeczniki z budyniem to zdecydowanie moje ulubione :) Z czekoladą musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo tutaj fajnie u Cb na tym blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nietypowy pomysł, ciekawy wpis

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  6. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten wpis jest bardzo ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  8. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłecznik w takiej wersji smakuje obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten jabłecznik musi doskonale smakować. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...