Przepis
na ten Mazurek znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej babci. Jest on
bardzo kruchy, zarówno ciasto jak i masa. Kruchość ciasta dodaje Mazurkowi
delikatności, a czekoladowo - karmelowa masa wypełniona po brzegi bakaliami w smaku
przypomina nieco trufle. Mazurek najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy masa nieco
skruszeje.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 4 ugotowane żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- bakalie - wg uznania (np. rodzynki, żurawina, orzechy laskowe, migdały)
Sposób przygotowania
- Ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy roztarte żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną margarynę i rozcieramy widelcem. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy na 30 min do lodówki.
- Po schłodzeniu 3/4 ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta formujemy wałeczek i wykładamy nim brzegi ciasta w blaszce. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ciasto 30-40 min w 180°C.
- Masa: Mleko z cukrem zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż masa skrzepnie i powstanie karmel (jest to dość długi proces). Gdy masa lekko przestygnie dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Dodajemy bakalie, mieszamy i wylewamy masę na przestudzone ciasto.
- Dekorujemy wg własnego pomysłu.
wesołego alleluja!
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń