wtorek, 2 kwietnia 2013

Mazurek Wielkanocny


 Przepis na ten Mazurek znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej babci. Jest on bardzo kruchy, zarówno ciasto jak i masa. Kruchość ciasta dodaje Mazurkowi delikatności, a czekoladowo - karmelowa masa wypełniona po brzegi bakaliami w smaku przypomina nieco trufle. Mazurek najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy masa nieco skruszeje.


Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 4 ugotowane żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • bakalie - wg uznania (np. rodzynki, żurawina, orzechy laskowe, migdały)

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy roztarte żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną margarynę i rozcieramy widelcem. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy na 30 min do lodówki.
  2. Po schłodzeniu 3/4 ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta formujemy wałeczek i wykładamy nim brzegi ciasta w blaszce. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ciasto 30-40 min w 180°C.
  3. Masa: Mleko z cukrem zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż masa skrzepnie i powstanie karmel (jest to dość długi proces). Gdy masa lekko przestygnie dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Dodajemy bakalie, mieszamy i wylewamy masę na przestudzone ciasto.
  4. Dekorujemy wg własnego pomysłu. 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...