czwartek, 4 kwietnia 2013

Babka makowa z białek


Zostały Ci białka? Nie wiesz co z nich zrobić, a nie masz ochoty na bezę? Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostały po innych wypiekach. Babka jest puszysta, lekka i makowa. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo bardzo smaczna. 

Składniki

  • 5 białek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka roztopionej margaryny (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru pudru.
  2. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy.
  3. Ubite białka dodajemy porcjami do suchych składników z margaryną i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem.
  4. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C.
  5. Wyjmujemy z formy po ostudzeniu i  posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...