Zostały Ci białka? Nie wiesz co z nich zrobić, a nie masz ochoty na bezę? Ten przepis to świetny sposób na
wykorzystanie białek, które zostały po innych wypiekach. Babka jest puszysta,
lekka i makowa. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo bardzo
smaczna.
Składniki
- 5 białek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka roztopionej margaryny (250g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru pudru.
- Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy.
- Ubite białka dodajemy porcjami do suchych składników z margaryną i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem.
- Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C.
- Wyjmujemy z formy po ostudzeniu i posypujemy cukrem pudrem.
no daje rade
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa. Chętnie ją przygotuję.
OdpowiedzUsuń