Flan to rodzaj tarty. W tym przypadku tarty z gruszkami zanurzonymi w puszystym kremie. Gruszki gotowane w syropie, zapieczone w kremie, a następnie polane karmelem tworzą wraz z kruchym spodem tarty niepowtarzalne połączenie smaków, tak, że każdy kawałek wydaje się zbyt mały.
Składniki
Ciasto kruche:
- 270g mąki
- 180g masła
- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- dodatkowo: sucha fasola lub groch
Gruszki w syropie:
- 6 gruszek
- 0,5l wody
- 250g cukru
Krem:
- 250ml mleka
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 75g cukru pudru
- 20g mąki ziemniaczanej
Karmel:
- 25g cukru
- 100ml syropu z gruszek
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
- Dno tortownicy o średnicy 30cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, wycinamy z niego kółko o średnicy tortownicy i wykładamy nim dno tortownicy. Resztę ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy, wycinamy paski szerokości 2-3cm i wykładamy nimi boki tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową i delikatnie wypełniamy suchą fasolą lub grochem (zabezpiecza to boki ciasta przed spłynięciem w dół w czasie pieczenia). Pieczemy ciasto 10min w temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię z fasolą/grochem i ponownie pieczemy, aż ciasto zmatowieje (ok.10-15min). Ciasto pozostawiamy w tortownicy. Nie wyłączmy piekarnika, zmniejszamy jedynie temperaturę do 180°C.
- Gruszki: W czasie pieczenia ciasta myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop: zagotowujemy wodę z cukrem, wkładamy gruszki i obgotowujemy je przez ok.15min. Gruszki studzimy. Po ostudzeniu nacinamy gruszki w plasterki, lecz nie do końca, żeby połówki gruszek trzymały się razem.
- Krem: Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym. Garnek z mlekiem umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Gdy masa zbieleje dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka do mleka i ubijamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia i ubijamy jeszcze ok. 3min.
- Na wypieczony spód wylewamy połowę kremu, układamy na nim ponacinane połówki gruszek i zalewamy resztą kremu. Pieczemy 45min w temp. 180°C.
- Karmel: W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy karmel. Rozgrzewamy w rondelku cukier. Gdy się zrumieni, wlewamy do niego 100ml syropu z gruszek i mieszamy, aż cukier się rozpuści, a następnie zgęstnieje. Zdejmujemy karmel z ognia, mieszamy go z miodem i polewamy ciasto (gruszki i krem) zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ciasto wyjmujemy z tortownicy dopiero po ostygnięciu.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marka Łebkowskiego
niesamowity wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń