Mocno orzechowy i mocno
czekoladowy. Zarówno smak jak i zapach dostarcza przepysznych doznań, gdyż
orzechowy biszkopt wypełniony po brzegi orzechowo – czekoladową masą w smaku
przypomina pralinki Ferrero Rocher, a w zapachu przywodzi na myśl Nutellę. Niesamowity!
Składniki
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 200 g orzechów laskowych mielonych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 kopiastych łyżek kremu orzechowego: z tego przepisu lub gotowego (np. Nutella)
- 4 wafelki orzechowe Góralki
Poncz:
- 100 ml letniej wody
- 2 łyżeczki cukru
- sok z cytryny do smaku
- ew. kieliszek wódki
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- 50 g białej czekolady
Sposób przygotowania
- Biszkopt: W misce łączymy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Następnie dodajemy orzechy i bardzo delikatnie mieszamy.
- Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem, wylewamy ciasto i pieczemy 30min w temp. 180°C.
- Biszkopt po upieczeniu pozostawiamy ok. 10min w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia.
- Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z kremem orzechowym i ostudzoną płynną czekoladą. Na koniec dodajemy drobno posiekane wafelki i delikatnie mieszamy.
- Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
- Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na dwa blaty. Obie połówki biszkopta nasączamy ponczem i przekładamy masą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.
- Polewa: W garnuszku podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, dodajemy do niej gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia (nie gotować!). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciemną polewą pokrywamy ciasto, białą tworzymy esy-floresy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem wyjmujemy tort na dłuższą chwilę z lodówki, aby odtajał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz