środa, 20 marca 2013

Tort orzechowo - czekoladowy


Mocno orzechowy i mocno czekoladowy. Zarówno smak jak i zapach dostarcza przepysznych doznań, gdyż orzechowy biszkopt wypełniony po brzegi orzechowo – czekoladową masą w smaku przypomina pralinki Ferrero Rocher, a w zapachu przywodzi na myśl  Nutellę. Niesamowity!

Składniki

Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 200 g orzechów laskowych mielonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 kopiastych łyżek kremu orzechowego: z tego przepisu lub gotowego (np. Nutella)
  • 4 wafelki orzechowe Góralki

Poncz:

  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • ew. kieliszek wódki

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%
  • 50 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt: W misce łączymy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Następnie dodajemy orzechy i bardzo delikatnie mieszamy.
  2. Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem, wylewamy ciasto i pieczemy 30min w temp. 180°C.
  3. Biszkopt po upieczeniu pozostawiamy ok. 10min w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia.
  4. Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z kremem orzechowym i ostudzoną płynną czekoladą. Na koniec dodajemy drobno posiekane wafelki i delikatnie mieszamy.
  5. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
  6. Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na dwa blaty. Obie połówki biszkopta nasączamy ponczem i przekładamy masą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.
  7. Polewa: W garnuszku podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, dodajemy do niej gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia (nie gotować!). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciemną polewą pokrywamy ciasto, białą tworzymy esy-floresy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  8. Przed podaniem wyjmujemy tort na dłuższą chwilę z lodówki, aby odtajał.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...