piątek, 1 marca 2013

Mleczny sernik z karmelem

Składniki

  • 500g twarogu półtłustego  3-krotnie zmielonego
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 300g słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 białka
  • sok z połowy cytryny
  • cukier waniliowy
  • 100g gęstej śmietany 16% lub 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek karmelu z puszki*
  • łyżka migdałów w słupkach lub płatkach

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Dno formy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
  2. Do miski włożyć ser, budyń, mleko skondensowane, białka, sok z cytryny oraz cukier waniliowy i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Masę przelać do formy i piec 30min.
  3. Wyjąć sernik i rozprowadzić na wierzchu śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Piec jeszcze 15min.
  4. Ostudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na noc.
  5. Po ochłodzeniu sernik wyjąć delikatnie z formy, wierzch pokryć karmelem i posypać migdałami.
* Karmel może być gotowy lub ugotowany z mleka skondensowanego. W tym celu należy gotować słodzone mleko skondensowane przez ok. 2 godziny. Otworzyć po ostudzeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...