Składniki
- 500g twarogu półtłustego 3-krotnie zmielonego
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego
- 300g słodzonego mleka skondensowanego
- 2 białka
- sok z połowy cytryny
- cukier waniliowy
- 100g gęstej śmietany 16% lub 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżek karmelu z puszki*
- łyżka migdałów w słupkach lub płatkach
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Dno formy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
- Do miski włożyć ser, budyń, mleko skondensowane, białka, sok z cytryny oraz cukier waniliowy i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Masę przelać do formy i piec 30min.
- Wyjąć sernik i rozprowadzić na wierzchu śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Piec jeszcze 15min.
- Ostudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na noc.
- Po ochłodzeniu sernik wyjąć delikatnie z formy, wierzch pokryć karmelem i posypać migdałami.
* Karmel może być gotowy lub ugotowany z mleka
skondensowanego. W tym celu należy gotować słodzone mleko skondensowane przez
ok. 2 godziny. Otworzyć po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz