czwartek, 28 lutego 2013

Sernik z białą czekoladą na zimno


Składniki

Ciasto:

  • 500g mąki  
  • 250g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500g sera twarogowego
  • 300g białej czekolady
  • 80g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 200g śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Upiec dwa placki o wymiarach 30x30cm. Piec 20min w temp. 180°C.
  2. Masa: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać 1/3 szklanki śmietanki (nie gotować!) i rozpuścić w niej czekoladę. Do czekolady dodać żelatynę (aby nie zrobiły się grudki należy dodać łyżkę czekolady do żelatyny i dobrze wymieszać, a następnie połączyć z resztą czekolady). Odstawić do przestygnięcia.
  3. Margarynę utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i przestudzoną czekoladę z żelatyną. Ubić śmietankę 30% z resztą cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą serową.
  4. Placki przełożyć 3/4 masy serowej. Resztą masy pokryć górę ciasta i udekorować wiórkami czekoladowymi.

Rady

Ciasto jest bardzo bardzo kruche, dlatego należy uważać przy jego przekładaniu (nie da się podnieść całego blatu). Można je delikatnie zsunąć z blaszki lub przekładać w kawałkach.






 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...