czwartek, 28 lutego 2013

Kruchy jabłecznik z orzechami w karmelu

Składniki

Kruche ciasto:

  • 500g mąki
  • 300g masła
  • 150g cukru
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Masa orzechowa:

  • 250g orzechów włoskich
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki miodu

Jabłka:

  • 2kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto podzielić na trzy równe części. Upiec dwa placki - 20min w temp. 180°C. Trzeci placek upiec z masą orzechową.
  2. Masa orzechowa: Masło, cukier i miód zagotować. Dodać posiekane orzechy i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Masę wyłożyć na trzeci placek i piec 25min w temp. 180°C.
  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać je w garnku z cukrem, mąką i rodzynkami. Smażyć bez przykrycia do miękkości. Gorącą masą jabłkową przekładać placki: placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek z orzechami.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...