Ciasto powstało z wiadomej okazji :) Pozornie proste i banalne, w rzeczywistości tworzy idealną kompozycję smaków. Kokos oblany czekoladą - dla miłośników batoników Bounty, a do tego soczyste gruszki zanurzone w puszystym czekoladowym cieście. Po prostu czekoladowa bomba eksplodująca smakiem kokosu i gruszek.
Składniki
Ciasto:
- 250g margaryny
- 5 jajek
- 250g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
- 4 łyżki śmietany
- 1kg gruszek
Kokos:
- 0,5l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250g kokosu
- 200g masła
Polewa:
- 50g śmietanki 30%
- 100g mlecznej czekolady
- 50g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Ciasto: Gruszki umyj, obierz i pokrój na ósemki. Margarynę utrzyj z 3/4 porcji cukru i żółtkami na puszystą masę. Mieszając dodawaj powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz śmietanę. Na końcu dodaj pianę z białek ubitą z resztą cukru i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż na nim gruszki. Piecz 45min w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z formy.
- Kokos: Podczas pieczenia przygotuj kokos. Zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsyp kokos i gotuj ok. 20min często mieszając. Do gorącej masy dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Masę ostudź i wyłóż grubą warstwę na ciasto lekko dociskając.
- Polewa: W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj!). Polewą pokryj ciasto łącznie z brzegami. Wstaw do lodówki na ok. 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz