środa, 27 lutego 2013

Walentynkowy bounty z gruszkami

Ciasto powstało z wiadomej okazji :) Pozornie proste i banalne, w rzeczywistości tworzy idealną kompozycję smaków. Kokos oblany czekoladą - dla miłośników batoników Bounty, a do tego soczyste gruszki zanurzone w puszystym czekoladowym cieście. Po prostu czekoladowa bomba eksplodująca smakiem kokosu i gruszek.

Składniki

Ciasto:

  • 250g margaryny
  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki śmietany
  • 1kg gruszek

Kokos:

  • 0,5l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250g kokosu
  • 200g masła

Polewa:

  • 50g śmietanki 30%
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Gruszki umyj, obierz i pokrój na ósemki. Margarynę utrzyj z 3/4 porcji cukru i żółtkami na puszystą masę. Mieszając dodawaj powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz śmietanę. Na końcu dodaj pianę z białek ubitą z resztą cukru i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż na nim gruszki. Piecz 45min w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z formy.
  2. Kokos: Podczas pieczenia przygotuj kokos. Zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsyp kokos i gotuj ok. 20min często mieszając. Do gorącej masy dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Masę ostudź i wyłóż grubą warstwę na ciasto lekko dociskając.
  3. Polewa: W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj!). Polewą pokryj ciasto łącznie z brzegami. Wstaw do lodówki na ok. 30min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...