Panna Cotta czyli Gotowana Śmietanka. W mojej wersji o smaku mandarynkowym. Z jednej strony delikatnie mandarynkowa kremowa śmietanka, z drugiej strony mandarynkowa galaretka, a wszystko to zwieńczone świeżym owocem mandarynki. Pyszny, orzeźwiający deser, który nie przytłacza ani słodyczą ani kremowością - idealny na ciepłe wiosenne popołudnie.
Składniki
- 2 mandarynki
- 100ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 100ml soku wyciśniętego z mandarynek
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
- Mandarynki dokładnie myjemy. Z jednej ścieramy skórkę. Obie obieramy i ściągamy błonki z cząstek.
- Podgrzewamy 2 łyżki soku z mandarynek. Rozpuszczamy w nim 1 łyżeczkę żelatyny i odstawiamy do napęcznienia.
- Śmietankę z cukrem pudrem i skórką z mandarynki zagotowujemy w rondelku.
- Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w soku z mandarynek. W tym celu dodajemy do żelatyny kilka łyżek śmietanki, mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do reszty śmietanki.
- Śmietankę rozlewamy do dwóch pucharków i pozostawiamy do przestygnięcia. Po ostudzeniu przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
- W tym czasie podgrzewamy w garnuszku sok z mandarynek i rozpuszczamy w nim 1 łyżeczkę żelatyny. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Wyjmujemy stężałą śmietankę z lodówki, układamy na niej obrane cząstki mandarynek i zalewamy sokiem z mandarynek z żelatyną. Przykrywamy folią spożywczą i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
daje rade
OdpowiedzUsuń