poniedziałek, 18 marca 2013

Mandarynkowa Panna Cotta

Panna Cotta czyli Gotowana Śmietanka. W mojej wersji o smaku mandarynkowym. Z jednej strony delikatnie mandarynkowa kremowa śmietanka, z drugiej strony mandarynkowa galaretka, a wszystko to zwieńczone świeżym owocem mandarynki. Pyszny, orzeźwiający deser, który nie przytłacza ani słodyczą ani kremowością - idealny na ciepłe wiosenne popołudnie.

Składniki

  • 2 mandarynki
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100ml soku wyciśniętego z mandarynek
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Mandarynki dokładnie myjemy. Z jednej ścieramy skórkę. Obie obieramy i ściągamy błonki z cząstek.
  2. Podgrzewamy 2 łyżki soku z mandarynek. Rozpuszczamy w nim 1 łyżeczkę żelatyny i odstawiamy do napęcznienia.
  3. Śmietankę z cukrem pudrem i skórką z mandarynki zagotowujemy w rondelku.
  4. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w soku z mandarynek. W tym celu dodajemy do żelatyny kilka łyżek śmietanki, mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do reszty śmietanki.
  5. Śmietankę rozlewamy do dwóch pucharków i pozostawiamy do przestygnięcia. Po ostudzeniu przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. W tym czasie podgrzewamy w garnuszku sok z mandarynek i rozpuszczamy w nim 1 łyżeczkę żelatyny. Pozostawiamy do ostudzenia.
  7. Wyjmujemy stężałą śmietankę z lodówki, układamy na niej obrane cząstki mandarynek i zalewamy sokiem z mandarynek z żelatyną. Przykrywamy folią spożywczą i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...