Krem na bazie orzechów
laskowych. Może służyć jako nadzienie do ciasteczek lub jako składnik kremów. W
obu wydaniach jest oryginalny i niepowtarzalny.
Składniki
- 200g orzechów laskowych mielonych
- 120g cukru pudru
- 20g kakao
- 50ml oleju
- 100g słodzonego mleka skondensowanego
- ok. 70ml przegotowanego gorącego mleka
Sposób przygotowania
- Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, kakao i olejem. Następnie ubijając mikserem dodajemy mleko skondensowane i mleko przegotowane.
- Jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać więcej przegotowanego mleka.
- Kremem przekładamy lub dekorujemy ciasteczka (przepis na Kruche ciasteczka poniżej).
Kruche ciasteczka
Składniki
- 150g mąki
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 małe jajko
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5mm i wycinamy z niego ciasteczka w dowolnym kształcie.
- Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15min w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz