środa, 13 marca 2013

Krem orzechowy do ciasteczek


Krem na bazie orzechów laskowych. Może służyć jako nadzienie do ciasteczek lub jako składnik kremów. W obu wydaniach jest oryginalny i niepowtarzalny.

Składniki

  • 200g orzechów laskowych mielonych
  • 120g cukru pudru
  • 20g kakao
  • 50ml oleju
  • 100g słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 70ml przegotowanego gorącego mleka

Sposób przygotowania

  1. Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, kakao i olejem. Następnie ubijając mikserem dodajemy mleko skondensowane i mleko przegotowane.
  2. Jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać więcej przegotowanego mleka.
  3. Kremem przekładamy lub dekorujemy ciasteczka (przepis na Kruche ciasteczka poniżej).
 

 

Kruche ciasteczka

Składniki

  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 małe jajko

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5mm i wycinamy z niego ciasteczka w dowolnym kształcie.
  3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15min w temp. 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...