środa, 27 marca 2013

Pizza


Co prawda moja teczka przeznaczona jest kategorii ciasta i desery, jednak ten przepis zamieszczam na specjalne życzenie koleżanki, bo przecież można zrobić wyjątek ;)
Poniżej podaję przepis na dwa rodzaje pizzy na cienkim cieście. Jeden z sosem pomidorowym, a drugi z sosem śmietanowym. Oczywiście kombinacja dodatków jest dowolna, ale polecam wypróbowanie obu sosów, gdyż pomidorowy jest wyrazisty w smaku, a śmietanowy delikatny i doskonale się uzupełniają.

Składniki

Ciasto:

  • 40 g drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sos pomidorowy:

  • pół puszki pomidorów
  • pół pęczka bazylii z doniczki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sos śmietanowy:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pół pęczka bazylii z doniczki
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 200 g szynki lub mielonki
  • 500 g pieczarek
  • brokuł
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 300-400 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wodę, wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy posiekaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.
  3. Sos śmietanowy: Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy śmietankę i posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-8 min, aż sos zgęstnieje.
  4. Dodatki: Szynkę kroimy na półplasterki. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy na maśle do czasu aż odparuje puszczony przez nie sok, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na różyczki i obgotowujemy przez 1-2 minuty. Papryki kroimy w kostkę.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na dwa okręgi o średnicy ok. 30cm.
  6. Pierwsza pizza: Na pierwszym krążku rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy 1/4 sera żółtego, układamy połowę szynki, pieczarek, różyczek brokuła i całą paprykę. Posypujemy 1/4 sera żółtego i oregano.
  7. Druga pizza: Na drugim krążku rozsmarowujemy sos śmietanowy i posypujemy 1/4 sera żółtego, układamy resztę szynki, pieczarek i brokuła. Posypujemy pozostałą częścią sera żółtego i oregano.
  8. Obie pizze pieczemy razem w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez 20-25min.

3 komentarze:

  1. Bardzo kusząca propozycja dla amatorów pizzy. Dodanie zielonych warzyw do pizzy jest zawsze dobrym pomysłem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedna z moich ulubionych propozycji

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...