Co prawda moja teczka
przeznaczona jest kategorii ciasta i desery, jednak ten przepis zamieszczam na
specjalne życzenie koleżanki, bo przecież można zrobić wyjątek ;)
Poniżej podaję przepis na
dwa rodzaje pizzy na cienkim cieście. Jeden z sosem pomidorowym, a drugi z sosem
śmietanowym. Oczywiście kombinacja dodatków jest dowolna, ale polecam
wypróbowanie obu sosów, gdyż pomidorowy jest wyrazisty w smaku, a śmietanowy
delikatny i doskonale się uzupełniają.
Składniki
Ciasto:
- 40 g drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 200 ml letniej wody
- 500 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
- pół puszki pomidorów
- pół pęczka bazylii z doniczki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sos śmietanowy:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- pół pęczka bazylii z doniczki
- sól, pieprz
Dodatki:
- 200 g szynki lub mielonki
- 500 g pieczarek
- brokuł
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 300-400 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wodę, wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Sos pomidorowy: Pomidory z puszki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy posiekaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.
- Sos śmietanowy: Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy śmietankę i posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-8 min, aż sos zgęstnieje.
- Dodatki: Szynkę kroimy na półplasterki. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy na maśle do czasu aż odparuje puszczony przez nie sok, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na różyczki i obgotowujemy przez 1-2 minuty. Papryki kroimy w kostkę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na dwa okręgi o średnicy ok. 30cm.
- Pierwsza pizza: Na pierwszym krążku rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy 1/4 sera żółtego, układamy połowę szynki, pieczarek, różyczek brokuła i całą paprykę. Posypujemy 1/4 sera żółtego i oregano.
- Druga pizza: Na drugim krążku rozsmarowujemy sos śmietanowy i posypujemy 1/4 sera żółtego, układamy resztę szynki, pieczarek i brokuła. Posypujemy pozostałą częścią sera żółtego i oregano.
- Obie pizze pieczemy razem w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez 20-25min.
Bardzo kusząca propozycja dla amatorów pizzy. Dodanie zielonych warzyw do pizzy jest zawsze dobrym pomysłem.
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych propozycji
OdpowiedzUsuń