czwartek, 7 sierpnia 2014

Zaskakujący biszkopt z masą śmietanową i owocami


Puszysty, ekspresowy biszkopt z zaskakującym kremem i owocami. Ciasto nie wymaga przygotowywania żadnych pracochłonnych mas, ponieważ gorący biszkopt przełożony jest śmietaną, która pod wpływem temperatury przekształca się w puszystą masę. Biszkopt wspaniale przenika się z masą śmietanową, która dodatkowo go nawilża sprawiając, że ciasto nie jest suche. Wszystkiego dopełniają słodkie sezonowe owoce zalane orzeźwiającą galaretką. Idealne ciasto na upalne popołudnia.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 800 ml śmietany 12% lub 18%

Dodatkowo:

  • 6 dojrzałych nektaryn
  • 200 g malin
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość.
  2. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  3. Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
  4. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w blaszce o wymiarach ok. 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy 3-4 razy na deseczkę z wysokości ok. 15-20 cm, aby biszkopt zachował puszystość (pęcherzyki powietrza rozprężają się w biszkopcie pod wpływem uderzeń zachowując jego kształt).
  6. Masa: Gorący biszkopt wyjmujemy od razu z blaszki i kroimy na dwa blaty.
  7. Spód umieszczamy w blaszce i gorący zalewamy śmietaną, przykrywamy drugim blatem, delikatnie dociskamy. Biszkopt pozostawiamy do ostudzenia.
  8. Wykończenie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia.
  9. Nektaryny obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
  10. Maliny płuczemy delikatnie na sitku i pozostawiamy do osuszenia.
  11. Owoce wykładamy na ostudzony biszkopt i zalewamy mocno już tężejącą galaretką, aby nie wsiąknęła w biszkopt.
  12. Ciastko wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy schłodzone.
  13. Smacznego!







11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa ta masa, nigdy o czymś takim nie słyszałam :) Ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietanę nie trzeba ubijac?

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiedziałam, że będzie pyszny, ale jestem zaskoczona, że aż tak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie to wygląda, ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na to ciasto jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  8. Już na sam wygląd bardzo podoba mi się to ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...