Puszysty,
ekspresowy biszkopt z zaskakującym kremem i owocami. Ciasto nie wymaga
przygotowywania żadnych pracochłonnych mas, ponieważ gorący biszkopt przełożony
jest śmietaną, która pod wpływem temperatury przekształca się w puszystą masę.
Biszkopt wspaniale przenika się z masą śmietanową, która dodatkowo go nawilża
sprawiając, że ciasto nie jest suche. Wszystkiego dopełniają słodkie sezonowe
owoce zalane orzeźwiającą galaretką. Idealne ciasto na upalne popołudnia.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka cukru pudru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 800 ml śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
- 6 dojrzałych nektaryn
- 200 g malin
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania
- Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość.
- Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
- Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w blaszce o wymiarach ok. 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy 3-4 razy na deseczkę z wysokości ok. 15-20 cm, aby biszkopt zachował puszystość (pęcherzyki powietrza rozprężają się w biszkopcie pod wpływem uderzeń zachowując jego kształt).
- Masa: Gorący biszkopt wyjmujemy od razu z blaszki i kroimy na dwa blaty.
- Spód umieszczamy w blaszce i gorący zalewamy śmietaną, przykrywamy drugim blatem, delikatnie dociskamy. Biszkopt pozostawiamy do ostudzenia.
- Wykończenie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia.
- Nektaryny obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
- Maliny płuczemy delikatnie na sitku i pozostawiamy do osuszenia.
- Owoce wykładamy na ostudzony biszkopt i zalewamy mocno już tężejącą galaretką, aby nie wsiąknęła w biszkopt.
- Ciastko wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy schłodzone.
- Smacznego!
Bardzo ciekawa ta masa, nigdy o czymś takim nie słyszałam :) Ciekawa jestem, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚmietanę nie trzeba ubijac?
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że będzie pyszny, ale jestem zaskoczona, że aż tak!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda, ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, musze wypróbować
OdpowiedzUsuńfajny przepis jak i cały blog
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPrzepis na to ciasto jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńJuż na sam wygląd bardzo podoba mi się to ciasto.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń