piątek, 15 sierpnia 2014

Jabłecznik z malinami i owsiano - migdałową kruszonką


Delikatnie kwaskowate ciasto owocowe na migdałowym spodzie z kruchą posypką z płatków owsianych i migdałowych. Ciasto wspaniale komponuje się z gałką lodów lub z bitą śmietaną, które słodkością łamią kwaskowatość jabłek i malin.

Składniki

Migdałowe ciasto kruche:

  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • 120 g mielonych migdałów
  • 400 g mąki pszennej

Jabłka i maliny:

  • 1 kg jabłek, obranych i wydrążonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 300 g malin

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 60 g płatków owsianych
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Migdałowe ciasto kruche: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym całym jajku dalej ucierając. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 30 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w temp. 200°C przez ok. 15 - 20 min.
  3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180°C.
  4. Jabłka: Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę i od razy skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Gotujemy jabłka na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 3min. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy kolejne 2 minuty cały czas mieszając.
  5. Maliny przepłukujemy delikatnie pod wodą i osuszamy.
  6. Kruszonka: Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do przestudzenia.
  7. Mąkę, płatki owsiane i cukier mieszamy w misce. Dodajemy przestudzone masło i mieszamy. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy na kruszonkę.
  8. Przygotowanie: Na podpieczony spód wykładamy podsmażone jabłka, posypujemy malinami (maliny możemy posypać 1 -2 łyżkami cukru, żeby nie były zbyt kwaśne po upieczeniu). Na malinach rozsypujemy kruszonkę owsiano – migdałową.
  9. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do temp.180°C piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 min, aż do zrumienienia się kruszonki.
  10. Ciasto możemy podawać lekko ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.
  11. Smacznego!
 








8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...