Delikatnie
kwaskowate ciasto owocowe na migdałowym spodzie z kruchą posypką z płatków
owsianych i migdałowych. Ciasto wspaniale komponuje się z gałką lodów lub z bitą
śmietaną, które słodkością łamią kwaskowatość jabłek i malin.
Składniki
Migdałowe ciasto kruche:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 jaja
- 120 g mielonych migdałów
- 400 g mąki pszennej
Jabłka i maliny:
- 1 kg jabłek, obranych i wydrążonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 300 g malin
Kruszonka:
- 100 g masła
- 50 g mąki
- 60 g płatków owsianych
- 50 g brązowego cukru
- 60 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Migdałowe ciasto kruche: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym całym jajku dalej ucierając. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 30 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w temp. 200°C przez ok. 15 - 20 min.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180°C.
- Jabłka: Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę i od razy skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Gotujemy jabłka na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 3min. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy kolejne 2 minuty cały czas mieszając.
- Maliny przepłukujemy delikatnie pod wodą i osuszamy.
- Kruszonka: Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do przestudzenia.
- Mąkę, płatki owsiane i cukier mieszamy w misce. Dodajemy przestudzone masło i mieszamy. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy na kruszonkę.
- Przygotowanie: Na podpieczony spód wykładamy podsmażone jabłka, posypujemy malinami (maliny możemy posypać 1 -2 łyżkami cukru, żeby nie były zbyt kwaśne po upieczeniu). Na malinach rozsypujemy kruszonkę owsiano – migdałową.
- Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do temp.180°C piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 min, aż do zrumienienia się kruszonki.
- Ciasto możemy podawać lekko ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.
- Smacznego!
jabłko, maliny, migdały - same dobroci! uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńale to musi smakować!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie to ciacho :)
OdpowiedzUsuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post
OdpowiedzUsuńTrafia do ulubionych!
OdpowiedzUsuńfajnie to napisane dzieki
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń