wtorek, 26 sierpnia 2014

Tort serowo - czekoladowy z malinami


Wyjątkowy tort serowy z lawiną czekolady jest doskonałym deserem na koniec lata. Rozpływająca się w ustach czekoladowa śmietanka w połączeniu ze słodką masą serową i orzeźwiającymi malinami na chrupkim spodzie daje podniebieniu wiele radości. Ciasto nie jest bardzo słodkie, idealne również dla wytrawnych smakoszy.

Składniki

Czekoladowa śmietana (przygotowujemy ją dzień wcześniej):

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietanki 30%

Spód:

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g mielonego twarogu
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
  • 25 g oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • 500 g malin

Sposób przygotowania

  1. Czekoladowa śmietana (robimy ją dzień wcześniej): Śmietankę 30% podgrzewamy (nie może się zagotować) i wrzucamy czekoladę połamaną na kostki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, ale już nie na ogniu. Śmietankę z czekoladą przelewamy do wysokiego naczynia, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.
  2. Spód: Dno tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy łyżeczką oleju.
  3. Biszkopty łamiemy na kawałki (ok. 0,5x0,5 cm).
  4. Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
  5. Przestudzoną czekoladę mieszamy z pokruszonymi biszkoptami. Masę rozsmarowujemy na spodzie przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Masa serowa: Serek mascarpone ubijamy z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  7. Maliny płuczemy i pozostawiamy do osuszenia.
  8. Czekoladową śmietankę krótko ubijamy mikserem.
  9. Schłodzony spód smarujemy połową kremu serowego i rozkładamy połowę malin. Łyżką nakładamy porcje czekoladowej śmietany i rozsmarowujemy.
  10. Rozkładamy resztę malin i przykrywamy pozostałym kremem serowym.
  11. Tort wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  12. Polewa czekoladowa: Śmietankę, połamaną czekoladę i olej kokosowy wkładamy do garnka. Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  13. Wierzch tortu smarujemy przygotowaną polewą.
  14. Przed podaniem ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi malinami.
  15. Smacznego!





 


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...