Delikatny
i kremowy sernik na zimno. Czekoladowo – śmietankowo – malinowy na kakaowym
spodzie idealnie osładza deszczowe letnie popołudnia. Sernik od pierwszego kęsa
kusi swym smakiem, a z każdym kolejnym jest coraz smaczniejszy.
Inspiracja pochodzi stąd.
Inspiracja pochodzi stąd.
Składniki
Spód kakaowy:
- 150 g ciasteczek maślanych
- 1 łyżka kakao
- 60 g roztopionego masła
Baza serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 530 g mleka skondensowanego słodzonego
- cukier waniliowy
- 300 g śmietanki 30%
- 2 śmietan - fixy
Dodatkowo:
- 8 łyżeczek żelatyny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g malin
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Spód: Ciasteczka kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy ciepłe stopione masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania mas.
- Baza serowa: Twaróg, mleko skondensowane i cukier waniliowy ubijamy krótko mikserem na puszystą masę. Bazę serową dzielimy na trzy części.
- Śmietankę 30% ubijamy ze śmietan-fixami na puszystą sztywną masę.
- Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
- Przestudzoną czekoladę dodajemy do jednej części bazy serowej i dokładnie mieszamy.
- 2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej zanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty masy czekoladowej i mieszamy.
- Na końcu do masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
- Masa śmietankowa: 2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej zanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki kolejnej części bazy serowej i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty bazy serowej i mieszamy.
- Na końcu do masy serowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.
- Masę śmietankową wykładamy delikatnie na masę czekoladową, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki.
- Masa malinowa: Maliny miksujemy z cukrem pudrem na mus (nie musimy przecedzać musu, pestki nie przeszkadzają:).
- 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej zanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu malinowego i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty musu i mieszamy.
- Ostatnią część bazy serowej łączymy z musem z żelatyną i dokładnie mieszamy.
- Na końcu do masy malinowej dodajemy ostatnią część ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.
- Masę malinową delikatnie wykładamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż sernik całkowicie stężeje.
- Sernik możemy udekorować świeżymi owocami lub podawać z musem owocowym.
- Smacznego!
piekny!!! zapisuję sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńna 3 smaki
OdpowiedzUsuńGodne przetestowania, uwielbiam takie przysmaki
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń