poniedziałek, 1 września 2014

Sernik trójkolorowy na zimno


Delikatny i kremowy sernik na zimno. Czekoladowo – śmietankowo – malinowy na kakaowym spodzie idealnie osładza deszczowe letnie popołudnia. Sernik od pierwszego kęsa kusi swym smakiem, a z każdym kolejnym jest coraz smaczniejszy. 
Inspiracja pochodzi stąd.

Składniki

Spód kakaowy:

  • 150 g ciasteczek maślanych
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g roztopionego masła

Baza serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 530 g mleka skondensowanego słodzonego
  • cukier waniliowy
  • 300 g śmietanki 30%
  • 2 śmietan - fixy

Dodatkowo:

  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Spód: Ciasteczka kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy ciepłe stopione masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania mas.
  2. Baza serowa: Twaróg, mleko skondensowane i cukier waniliowy ubijamy krótko mikserem na puszystą masę. Bazę serową dzielimy na trzy części.
  3. Śmietankę 30% ubijamy ze śmietan-fixami na puszystą sztywną masę.
  4. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
  5. Przestudzoną czekoladę dodajemy do jednej części bazy serowej i dokładnie mieszamy.
  6. 2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej zanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.
  7. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty masy czekoladowej i mieszamy.
  8. Na końcu do masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.
  9. Masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
  10. Masa śmietankowa: 2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej zanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.
  11. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki kolejnej części bazy serowej i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty bazy serowej i mieszamy.
  12. Na końcu do masy serowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.
  13. Masę śmietankową wykładamy delikatnie na masę czekoladową, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki.
  14. Masa malinowa: Maliny miksujemy z cukrem pudrem na mus (nie musimy przecedzać musu, pestki nie przeszkadzają:).
  15. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej zanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.
  16. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu malinowego i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty musu i mieszamy.
  17. Ostatnią część bazy serowej łączymy z musem z żelatyną i dokładnie mieszamy.
  18. Na końcu do masy malinowej dodajemy ostatnią część ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.
  19. Masę malinową delikatnie wykładamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż sernik całkowicie stężeje.
  20. Sernik możemy udekorować świeżymi owocami lub podawać z musem owocowym.
  21. Smacznego!






 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...