wtorek, 9 września 2014

Babka cytrynowa z makiem i malinami


Wilgotna, lekka i puszysta babka. Z jednej strony klasyczna ucierana, z drugiej strony zadziwia połączeniem smaków. Babka jest wilgotna, co zapewnia jej dodatek maślanki. Skóra cytrynowa dodaje ciastu delikatności, natomiast ziarenka maku wyrazistości. Dodatkowo maliny łamią słodycz babki, tworząc idealną całość, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale też niebywale smakuje. Pyszna, orzeźwiająca, idealna z kubkiem mleka.

Składniki

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 400 g białego cukru
  • 230 g miękkiego masła
  • 4 jaja
  • 300 ml maślanki

Dodatkowo:

  • 1,5 łyżki maku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 g malin

Lukier cytrynowy:

  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Suche składniki z wyjątkiem cukru (mąka, proszek do pieczenia, soda i sól) mieszamy w misce.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do utartej masy maślanej dodajemy mak i skórę otartą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mieszamy.
  4. Do masy dodajemy po jednym jajku, po każdym ucierając masę około 20 sekund.
  5. Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodajemy stopniowo suche składniki na zmianę z maślanką. Pamiętamy jednak, by nie miksować zbyt długo.
  6. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch malinami.
  7. Pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180°C.
  8. Lukier: Cukier puder wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być gęsty, jednak swobodnie spływać z łyżki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę soku z cytryny.
  9. Ostudzone ciasto polewamy ozdobnie lukrem, tworząc esy-floresy, a następnie posypujemy makiem. Możemy także ozdobić ciasto owocami.
  10. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Pięknie prezentuje się ta babka, taka pomysłowa już taka udana to widać wyrażnie ,bardzo apetycznie wygląda taka idealna .Przepis do wypróbowania Oj kusi ,kusi ta babeczka .
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko jakie piękne ciasto, zdjęcia są bardzo piękne. Ale bym takie jadła, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...