Wilgotna,
lekka i puszysta babka. Z jednej strony klasyczna ucierana, z drugiej strony
zadziwia połączeniem smaków. Babka jest wilgotna, co zapewnia jej dodatek maślanki.
Skóra cytrynowa dodaje ciastu delikatności, natomiast ziarenka maku wyrazistości.
Dodatkowo maliny łamią słodycz babki, tworząc idealną całość, która nie tylko
pięknie się prezentuje, ale też niebywale smakuje. Pyszna, orzeźwiająca, idealna
z kubkiem mleka.
Składniki
Ciasto:
- 380 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 400 g białego cukru
- 230 g miękkiego masła
- 4 jaja
- 300 ml maślanki
Dodatkowo:
- 1,5 łyżki maku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200 g malin
Lukier cytrynowy:
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 70 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Ciasto: Suche składniki z wyjątkiem cukru (mąka, proszek do pieczenia, soda i sól) mieszamy w misce.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Do utartej masy maślanej dodajemy mak i skórę otartą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mieszamy.
- Do masy dodajemy po jednym jajku, po każdym ucierając masę około 20 sekund.
- Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodajemy stopniowo suche składniki na zmianę z maślanką. Pamiętamy jednak, by nie miksować zbyt długo.
- Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch malinami.
- Pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180°C.
- Lukier: Cukier puder wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być gęsty, jednak swobodnie spływać z łyżki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę soku z cytryny.
- Ostudzone ciasto polewamy ozdobnie lukrem, tworząc esy-floresy, a następnie posypujemy makiem. Możemy także ozdobić ciasto owocami.
- Smacznego!
Pięknie prezentuje się ta babka, taka pomysłowa już taka udana to widać wyrażnie ,bardzo apetycznie wygląda taka idealna .Przepis do wypróbowania Oj kusi ,kusi ta babeczka .
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
O matko jakie piękne ciasto, zdjęcia są bardzo piękne. Ale bym takie jadła, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńcytrynówka ale inaczej
OdpowiedzUsuńBardzo fajny jest te przepis. Smaczna babka.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń